Magyarország kúl

Magyarország legszebb helyei: Dél-Dunántúl

Pécs óvárosától Szekszárd borvidékéig 5 helyet mutatunk a Dél-Dunántúlról.

Dél-Dunántúl Magyarország délnyugati részén helyezkedik el, ez a terület Baranya, Somogy és Tolna megye egysége. A környéken az alábbi helyeket meg kell ismerd, meg kell nézd.

Gázi Kászim pasa dzsámija  – Pécs

Pécs a Dunántúli régió központja, történelmi emlékekben gazdag mediterrán hangulatú város. A Város szívében a Széchényi téren áll Gázi Kászim pasa dzsámija vagy más néven Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, ami a magyarországi iszlám építészet legnagyobb alkotása, és Pécs egyik jelképe.

A Dzsámi Pécsen Fotó:

A Dzsámi Pécsen Fotó: Naki77

Villányi hegység – Siklósi vár

A Villányi-hegység déli lábainál, egy kisebb magaslaton áll XVIII. századi fennmaradt formájával az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya, a Siklósi vár. A vár első említése 1294-ből maradt fenn.
Ma múzeum található benne számos érdekes kiállítással, mint a reneszánsz 17-18. századi bútor-, a középkori fegyver-, és egy várostörténeti kiállítás. Érdekesség, hogy itt forgatták a Tenkes kapitánya című filmet, ezért helyet kapott benne a Tenkes Kapitánya Panoptikum is.

A siklósi vár Fotó:

A siklósi vár Fotó: Csanády

Mohács – Történelmi Emlékhely

Magyarország legdélebbi Duna-parti települése elsősorban a farsangi időszak végén megrendezésre kerülő busójárásról híres, pedig máskor is érdemes sétálgatni a városban. A Mohácsi Történelmi Emlékhely a környék fontos látnivalója, ez az 1526. augusztus 29-én vívott mohácsi csata emlékhelye. A csata során a magyar sereg megsemmisítő vereséget szenvedett a hatalmas túlerőben lévő török sereg ellen. 1975-ben találtak az első tömegsírokat, majd 1976-ban, a 450. évfordulóra alakították ki a látványos emlékhelyet a héthektáros parkban.

A történelmi emlékhely egy része Fotó:

A történelmi emlékhely egy része Fotó: Csanády

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény –Szenna

Hagyományőrzés Kaposvártól 8 kilométerre. A Somogy megyei Szenna központjában szabadtéri néprajzi múzeumot állítottak fel, a skanzen egy élő falu közepén található, egyedülálló Magyarországon. A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének.

A Szekszárdi borvidék és Babits Mihály szülőháza

A borvidék a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága óriási kb. 6 000 hektár. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. Testes, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik a vidéket. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér.
Szekszárdon érdemes megnézni Babits Mihály szülőházát. A földszinti kiállítás a Halálfiai, Babits Mihály önéletrajzi ihletésű, szekszárdi témájú regényének helyszínét és alakjait eleveníti meg. A költő gyermekkorának első hat évét töltötte a szülői házban, később diákként és fiatal tanárként a szünidőkben gyakran tért haza.

Pinterest

undefined

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top