Magyarország kúl

Bemutatjuk Magyarország legszebb angolparkját

Mesterséges tó, barlangok és műromok, török mecset, késő barokk stílusban épült kiskastély, messze földön híres szabadtéri színpad, lenyűgöző, hatalmas faóriások, gondosan ápolt pázsit és nyíló virágok - mindez a tatai angolparkban, ahol gyönyörködhetünk, feltöltődhetünk és megpihenhetünk.

Köztudottan Tata az egyik legszebb kirándulóhelyünk, a vizek városa. Nem messze az Öreg-tótól és a partján álló vízi vártól (gyalogosan is könnyen elérhető) egy másik tavat találunk: ez az egykori malomtulajdonosról elnevezett Cseke-tó. Sokan azért hallottak róla, mert mellette épült fel a híres tatai edzőtábor, mások a szabadtéri színpad előadásán jártak már itt, többen pedig horgászparadicsomként ismerik.  Évszázadokkal ezelőtt ezen a területen alakította ki az Esterházy család gyönyörű angolkertjét – hazánkban elsőként.

A történet úgy kezdődött, hogy az 1700-as évek közepétől a merev, szigorú, mértani rendben ültetett virágok és formára nyírt bokrok és fák helyett valami természetesebb, egyszerűbb és szabadabb hatást kívántak létrehozni a parkok főúri tulajdonosai a tájkertészekkel egyetértésben. Ezért csoportokban, mintegy véletlenszerűen ültettek fákat, kanyargó ösvényeket hoztak létre, mesterséges patakot, tavat alkottak, a vízpartra pedig Kínából származó szomorúfüzeket telepítettek. Mindenütt ügyeltek az illat és a szín harmóniájára, a virágágyásokat dúsan ültették be, egy-egy árnyalatnak megfelelően. A romantika térhódításával az angolkert egyre népszerűbb lett, és Európa számos vidékén kiszorította az addig divatos francia kerteket.

MTI

Tatán Böhm Ferenc uradalmi mérnök kapta a megbízást, hogy 1783-ban a 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező Cseke-tó körül létrehozza Magyarország első angolparkját. A gyönyörű ligetek és sétányok, a hatalmas platánok és szomorú füzek időtlen nyugalmat árasztanak ma is, a békés, csöndes tájhoz pedig harmonikusan illeszkednek a festői romok és épületek. A romantikus műromokat Charles Moreau tervezte 1801-ben, és a park északi részén találhatóak. A kis, csörgedező patak fölött átívelő hídon juthatunk a közeli vértesszentkereszti apátság román kori maradványaihoz, de találunk itt a harmadik századból származó római sírkövet is.

A park bejáratának közelében láthatjuk az igényesen felújított Pálmaházat, ami valószínűleg az eredeti üvegház (itt teleltették ki az Angolpark délszaki növényeit) helyén épülhetett az 1800-as évek utolsó évtizedeiben. Sokáig kávéházként, kioszkként működött (az itt megrendezett Anna-bálok messze földön híresek voltak), a múlt század végén viszont pusztulásnak indult. Szerencsére eredeti pompájában felújították, és ma Rendezvényházként várja a látogatókat (vintage esküvőket is rendeznek itt).

A Pálmaháztól nem messze egy mesterséges barlang (Avernus) van, és érdemes néhány pillantást vetni az eredetileg nyári laknak épült, copf stílusú kiskastélyra is, melyet Grossmann József épített 1784-ben. A teljesen felújított épületben korhű barokk berendezés és herendi porcelán kiállítás tekinthető meg. A terasz lépcsője igazi különlegesség: a vízbe dobott kavics által felvert koncentrikus körök ihlették.

MTI / Bodnár Boglárka

A kiskastély előtt találjuk a szabadtéri színpadot (2000 néző foglalhat itt helyet), melynek kiépítését gróf Esterházy Ferencnek köszönhetjük. 1934 és 1937 között a szabadtéri játékok országosan ismertté váltak, és a filmrendezők is felfedezték az Angolkertet.

A park érdekessége (a tó déli partján keressük!) az 1840 körül épült török mecset, ami kétségtelenül az akkori korstílus, a romantika a misztikus kelet iránti érdeklődése miatt került ide. Egy emlékpad őrzi Kazinczy Ferenc emlékét, aki egykor ellátogatott ide (1964-ben állították).

Ha Tatán jársz, érdemes elsétálni erre a gyönyörű helyre (nyaranta a tatai kisvonat útja is itt visz keresztül), ami még mindig épül és szépül – a látogatók és a tataiak örömére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top