Magyarország kúl

Ezért kell megóvni a földikutya bajai élőhelyét

Március elején országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították a délvidéki földikutya bajai élőhelyét. Ez nagyon fontos lépés volt a faj fennmaradásának szempontjából, hiszen a világon csupán három helyen élnek egyedei, és alig nyolcszáz példány ismert összesen belőlük.

A világon a Baja mellett található természetvédelmi terület az egyetlen olyan élőhely, ami kifejezetten a délvidéki földikutya védelmét szolgálja –  mondta Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője az M1 műsorában.
Baján kívül csak Kelebia és Ásotthalom, illetve Újvidék környékén élnek délvidéki földikutyák, Baján a számuk 300 körülire tehető. Bár csak a Kárpát-medencében öt, egymástól genetikailag nagyon különböző, sehol másutt elő nem forduló, önálló földikutyafaj honos, a délvidéki fajtából csak alig összesen 800 példány élhet a szakértők becslése szerint.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Azért csak a becslések alapján tudnak ítélni, mert nagyon nehéz számon tartani a délvidéki földikutyát, mivel az állat az ideje jelentős részét a felszín alatt tölti. Ezt bizonyítja az is, hogy Tamás Ádám évek óta dolgozik ugyan a nemzeti parkban, de még csak egyetlen egyszer látott földikutyát, leginkább csak a vakondtúrásoktól jól megkülönböztethető földtúrásaival találkozik. Mint mondja, az őshonos emlős alapvetően vak, felszíni életre teljesen alkalmatlan állatfaj. Kizárólag a földalatti környezetben érzi jól magát, ehhez alkalmazkodott mind testfelépítésben, mind biológiájában.

Csakúgy, mint a legtöbb növény- és állatfaj, a földikutya is kiszolgáltatott a környezeti és az emberi tényezőknek. És bár a délvidéki földikutya alacsony egyedszáma ellenére nagy túlélőnek számít, a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei március óta azon dolgoznak, hogy a bajai természetvédelmi terület a jövőben ideális élőhelye maradjon a földikutyáknak. Többek között igyekeznek eltakarítani a lakosság által sokáig csak hulladéklerakóként használt területről a szemetet, illetve az élőhelykezelésre is nagy hangsúlyt fektetnek – leginkább legeltetéssel oldják meg a gazolást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top