Magyarország kúl

5 dolog, amit nem tudtál a Tiszáról

A Tisza medrét gyönyörű tájak és városok tarkítják. Összeszedtünk öt alapvető, fontos információt a folyóról.

Mit jelent a neve?

A Tisza Magyarország egykori leghosszabb folyója, rengeteg vers is született róla például Szép Ernő, Juhász Gyula, Ady Endre vagy Petőfi Sándor tollából. De mit is jelent a neve? Egyes kutatások szerint az elnevezés a vaskorban  a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat és egyszerűen folyót jelenthetett.

 

A folyót szőke Tisza néven is emlegetik, a szőke jelző a Tisza vizének színére utal. A szín pedig a folyó vízében lebegő homoknak és iszapnak köszönhető.

Rakoncátlan folyó

A Tisza eredeti hossza 1419 km volt, tele kanyarral és mellékággal, gyakoriak voltak az árvizek. Gróf Széchenyi István szervezte meg a szabályozását, ami 1846. augusztus 27-én vette kezdetét. A szabályozás eredményeként a folyó új hossza 962 km lett, született 136 km új, épített meder, valamint kialakítottak 589 km holtágat. A terveket Vásárhelyi Pál két változatban is elkészítette.

Később további szabályozásokra is szükség volt, erre figyelmeztetett az 1879-es hatalmas szegedi árvíz. Ekkor a vízállás 806 cm volt, amit azóta kétszer is felülmúlt a folyó: 1970-ben 961-, 2006-ban pedig már 1009 cm-es vízállást mértek a Belvárosi híd lábánál lévő vízmércén.

 

A legutóbbi két elhárított árvízveszély Fotó:

A legutóbbi két elhárított árvízveszély Fotó: Somorjai Ferenc

Honnan hová?

A Tisza két forrásból ered. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza egymástól légvonalban 53 km-re található. A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is.

A forrása Ukrajnában az Északkelet-Kárpátokban található, a torkolata pedig Szerbiában, Titel községnél. A folyó a  Dunába  torkollik.

Mellékfolyók gazdagítják

A Tisza 962 km-es hosszán számos mellékfolyó vizével gazdagodik. Ezek közül a legnagyobb mellékfolyói, azok torkolatának országa szerint:

  • Ukrajna: Tarac, Talabor, Szamos, Nagy-ág, Borzsa, Latorca, Ung
  • Románia: Visó, Iza
  • Magyarország: Túr, Szamos, Kraszna, Lónyai főcsatorna, Keleti főcsatorna, Bodrog, Sajó, Zagyva, Körösök, Maros
  • Szerbia: Bega

Egy tavat is köszönhetünk neki

Tisza-tó egyike Magyarország legnépszerűbb turista-célpontjainak. A mesterséges tó 1975-ben készült  Kiskörei-víztározó néven, a vízszint szabályozás és az aszályos időben igényelt vízpótlás céljából.  A tónak mára kialakult az ökológiája és madárrezervátum is működik benne.  Népszerű a fürdőzők körében.

A Tisza-tó Fotó

A Tisza-tó Fotó: Tambo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top