Magyarország kúl

Hatszáz vitorlás fogja be a balatoni szelet az idei Kékszalagon

Július 6-án rajtol a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj, amelyre legalább hatszáz hajót várnak a szervezők. A balatoni vitorlás regattán klasszikus hajók és a 21. századi technológia legújabb vitorlás vívmányai, a karbon hajók is részt vesznek.

A július elején kezdődő versenyen hatszáz hajó, és mintegy 3 000 versenyző részvételére számítanak a Balatonon a szervezők. A hagyományoknak megfelelően a rajtvonalat a balatonfüredi hajóállomás előtt tűzik ki, és a leglátványosabb, gyors hajók a rajtvonal északi szektorában, a nézőkhöz közel indulnak majd.

A verseny távja az 1934-ben megrendezett első Kékszalag óta változatlan. A hajók Balatonfüredről Balatonkenese irányába vitorláznak. A Kenese előtt elhelyezett pályajelet megkerülve Siófok a következő állomás, majd innen – a Tihanyi-szoroson át – egészen Keszthelyig vezet az útjuk, ahonnan visszatérnek Balatonfüredre. Ezt a légvonalban körülbelül 155 kilométeres távolságot eddig a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű vitorlás tette meg leggyorsabban: a katamarán 2014-ben elért rekordja 7 óra 13 perc 57 másodperc volt.

Talán ezt idén felülmúlják a vitorlások: a szervezők szerint vízre tesznek klasszikus, de újjáépített jachtokat és karbon hajókat is. Ez utóbbiakat a szervezők nemes egyszerűséggel a „a 21. századi technológia igazi csodáinak” nevezik: „a víz felett szárnyaló, karbonból készült, a szél sebességénél is gyorsabb többtestű vitorlásokról” van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top