Magyarország kúl

Corvin: Magyarország legszebb áruháza volt

Anno a Corvin volt az egyik legszebb áruház hazánkban!

A Corvin Áruház a Kádár-korszak előtt egy impozáns épületben adott helyet a korabeli vásárlóknak. Az 1926. március 1-jén átadott épület nemcsak a kínálata, hanem központi elhelyezkedése miatt is a főváros egyik leglátogatottabb áruháza volt: a budapesti vásárlók mellett a Keleti, valamint a Nyugati pályaudvarra érkezők is itt költötték Pengőjüket, majd Forintjukat.

A hamburgi tulajdonú áruházat 4 szintesre tervezték, és a bejárat mögött eredetileg kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a betérőket. Az áruházban nemcsak vásárolni lehetett, de korabeli plázaként is szolgált: kávézók, vendéglők, jegyiroda és gyors fényképészet is helyet kapott, valamint divatbemutatók és kiállítások színtere is volt a díszes épület. A vásárláshoz szalonzene adta az aláfestést, és 1931-ben az ország első mozgólépcsőjét is itt üzemelték be.

Így írt a Corvinról a Pesti Hírlap 1930-ban:

Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át, de óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött… Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja és igen szerencsés, mesteri kézzel.””

A szocializmus beköszöntével aztán a Corvin Áruházat államosították, majd 1967-ben jó ötletnek gondolták, hogy alumíniummal borítják a gyönyörű homlokzatot, hanyatlása pedig a ’90-es évek pláza bummjával indult meg a Skálához és a Centrumhoz hasonlóan. A jellegtelenné tett retro áruház külsejét már több alkalommal is helyre akarták álltani, de a kísérletek több ízben kudarcba fulladtak. A legújabb hírek szerint idén, 2018-ban az áruházat az alumínium burkolatából kicsomagolják, és újra régi pompájában tündökölhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top