Magyarország kúl

Jövőre egy kicsit békésebb hely lesz Magyarország

Épül ugyanis Európa legnagyobb imamalma. Csak az kell hozzá, hogy vegyen egy kortárs festményt mindenki, aki szeretné, hogy Buddha áldása áradjon mindenfelé.

Hogy mitől lesz hamarosan egy kicsit békésebb hely Magyarország? Elmondjuk, de ehhez Tibetig kell mennünk.

„Központi része egy zárt henger, amely egy tengely körül forog. A hengeren belül hosszú, feltekercselt papírcsík található, amelyre szent szövegeket, mantrákat (t.: sngags) írnak, vagy nyomtatnak, s ezek akár több ezerszer is ismétlődhetnek. Az imamalmot mindig jobbfelé, a nap járásával megegyező irányban kell forgatni, úgy, ahogy a buddhisták szent helyeiket körüljárják” – írja Kelényi Béla az imamalomról az Ókori és keleti művészet című könyvében. A buddhista hit alaptárgya – amely pont olyan fontos, mint a katolikusok rózsafüzére – azért is csodálatos, mert szinte teljesen mindegy, mekkora és hogy néz ki, a lényeg, hogy betöltse funkcióját, ez pedig a használón múlik, nem pedig magán a malmon.

Létezik kicsi, kézi imamalom, a saját tengelye körül forgatható asztali változat, régen készítettek a víz vagy a hő erejével pörgetett malmot is, manapság inkább motorral oldják meg. A legnagyobb imamalmok szent helyek, kolostorok közelében állnak. A méret két szempontból fontos: az egyik, hogy mennyi szent szöveg és mantra fér rá a belsejében forgó papírcsíkra, a másik, hogy az általuk gerjesztett áldás milyen erővel terjed minden irányba. (Bizony, minden irányba: ezért forog a malom.)

Minden imamalom központi része egy fémhenger, amelybe általában belevésik a buddhizmus hat alapszótagját:

Óm Mani Padmé Húm

Jelentését maga a Dalai Láma magyarázza:

Az első az Óm szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg. A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát. A Padmé jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja. Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni. Az osztatlanságot az utolsó, Húm szótag szimbolizálja. Tehát az Óm Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.

Hogy miért fontos mindez? (Már azon túl, hogy a buddhista tanok még azoknak is fontosak lehetnének/lennének, akinek közük sincs magához a valláshoz vagy a vallásokhoz általában.) Hát azért, mert

ha minden jól megy, hamarosan megépül Európa legnagyobb imamalma Magyarországon.

A Négy Nemes Igazság Alapítvány ötlete és dicséretes lobbitevékenysége nyomán a Ság-hegyen állíthatják fel 2018-ban. A feltételes mód oka, hogy a három méter magasra és két méter átmérőjűre tervezett, nyolctonnás malom drága dolog, ezért az alapítvány kortárs művészeti aukciót szervez. A Prayer Wheel Project Fundraising igazi képzőművész-bestof, íme pár név: Bak Imre, Bullás József, Fehér László, Gál András, Haász István, Szurcsik József. Önmagában is esemény, hogy ennyi jó művész megjelenik egy kis helyen – konkrétan az óbudai Studio Kvardában november 29-től –, hát még így, hogy egy ilyen ügy is kapcsolódik hozzá.

Magát a kiállítást minden nap dél és este hét között nézhetitek meg, a katalógust pedig a Blitz Galéria oldalán. Maga az aukció december 5-én este hétkor kezdődik, azaz akkor derül ki, lesz-e óriás imamalmunk. Ha lesz, Kováts Lajos, Taraczky Dániel és Kovách Gergő tervei alapján így néz majd ki:

Hogy miért van szüksége Magyarországnak egy békét és nyugalmat minden irányban árasztó hatalmas imamalomra? A kérdésben benne van a válasz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top