Magyarország kúl

Elkészült a rangsor: ezek a legmenőbb magyar egyetemek

Megjelent a felsőoktatási intézmények rangsora, ebből kiderül, mely karokról lehet a legjobban és a legmagasabb fizetéssel elhelyezkedni Magyarországon.

A Csarnok tér részlete a Budapesti Corvinus Egyetem épületeivel. (MTVA-fotó: Váli Miklós)

A gazdasági, informatikai és műszaki felsőoktatási intézményekben végzett hallgatók nagyon könnyen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon és közben bruttó átlagbérük is kedvező más területekhez viszonyítva – ez is kiolvasható többek között a Figyelő új Felsőoktatási Rangsor 2018 című kiadványából, ami a felsőoktatásba igyekvő fiataloknak segít választani, írja a Portfolio.hu.

A csütörtökön megjelent anyag 12 képzési terület (agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány, államtudomány) szakjait és intézményeit rangsorolja.

Gazdaságtudományi karok

  • A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara végzett az élen 59,1 pontjával.
  • Ezen a területen 56 ponttal a képzeletbeli dobogó második helyén a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara zárt,
  • míg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara az 50,1 pontjával a harmadik lett.

Olyan indikátorokat vettek itt figyelembe, mint például az első helyes jelentkezők száma, a felvettek száma, az első helyes jelentkezők közül felvettek aránya, a felvettek pontátlaga, a 400-nál magasabb pontszámmal felvettek aránya, tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya, külföldi hallgatók aránya, a végzettek havi bruttó átlagjövedelme. A BCE-GTK karon például a végzettek havi bruttó átlagjövedelme 340 ezer forint felett van, 10%-kal meghaladva az őt követő intézményeket.

Az itt végzett hallgatók könnyen el tudnak helyezkedni, mivel csak 2 százalékuk regisztrált álláskereső, közben a 262 ezer forintos bruttó átlagjövedelem jónak mondható más területekkel összevetve.

2017-ben a gazdálkodási és menedzsment (2487 fő), a turizmus-vendéglátás (1852), valamint a kereskedelem és marketing (1518) alapszak volt a legnépszerűbb. A gazdálkodási és menedzsment alapszakon végzettek által ellátott jellemző munkakörök: könyvelő, asszisztens vagy pénzügyi ügyintéző.

A legjobb informatikai karok

  • Az informatikai képzési területen szintén a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara ért fel az első helyre 53,8 pontjával,
  • megelőzve a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karát (51,1 pont) és
  • az ELTE Informatikai Karát.

Itt a végzettek bruttó átlagjövedelme magasabb, mint a gazdaságtudományi területek esetében. A legmagasabb havi bruttó átlagjövedelem 448 ezer forint felett van, amit a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán végzettek értek el.

Az informatikai képzési terület diplomásai kiemelkedően jó esélyekkel lépnek be a munkaeőpiacra, átlagbérük nagyon magas és csak alig két százalékuk számít regisztrált álláskeresőnek. Az itt végzettek jellemzően szoftverfejlesztőként, illetve -tervezőként helyezkednek el.

Műszaki karok

A műszaki képzési területen végzettek a fenti két területen tapasztalható átlagjövedelmek között helyezkednek el a kereset tekintetében, átlagosan 292 ezer forintos jövedelmükkel.

  • Ebben a tekintetben a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara lett az első 49,7 pontjával,
  • hajszállal maradt csak le a BME Gépészmérnöki Kara (49,5 pont), és
  • 48,2 ponttal a harmadik helyen végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top