Magyarország kúl

Nejlon iskolaköpeny – Suli divat anno

A sötétkék nejlon köpeny szikrázott, ha levettük, viszkettünk tőle, és rettentően bele lehetett izzadni. A műszálas csoda egyet jelentett az iskolás éveinkkel.

A nejlon iskolaköpenyek a ’70-es évek végén, a ’80-as években váltak hétköznapjaink szerves részévé az iskolában. Szinte nem volt gyerek, aki szerette volna magára ölteni ezt a retro  ruhakölteményt: ki nem állhattuk a köpenyt, viselése kötelező volt, és ha nem vettük fel, osztályfőnöki intőt is kaphattunk lázadásunkért cserébe.

A gyártók minden bizonnyal átérezték a nebulók szenvedését, és az iskolaköpenyek különböző variációival álltak elő, de lássuk be, egyik darab sem sikerült túl jól. Ráadásul mindegyik olyannyira műszálas volt, hogy szó szerint feltöltődtünk, amikor hazaérve kibújtunk belőle. Ha kinőttük, vagy elszakadt, a korabeli áruházakban, a Centrumban és a Skálában biztos, hogy be tudtak szerezni egy másikat a szüleink. Neked milyen volt: belebújós, végig gombos, színes szegélyű vagy galléros?

Budapest, 1986. január 16.
A ZS betűnél tartanak az elsősök a Lisznyai utcai általános iskolában.
MTI Fotó: Pintér Márta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top