Magyarország kúl

Luxusban élni: melyek Budapest legdrágább utcái?

Felmérték, Budapest mely kerületeiben és azokon belül pontosabban melyik utcákban lehet a legdrágábban lakást vásárolni. Döbbenetes árak kerültek napvilágra, és az is kiderül, miért jár jól, aki rakparton vagy fasorban lakik.

Infografika: Pénzcentrum.hu

A lakáspiacon gyakran emlegetik az elhelyezkedés fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak – vallják az ingatlanos szakemberek. Az átlagokat tekintve megállapítható például, hogy Magyarországon is komoly árelőnye van a víz közelségét, illetve a beépítés típusát jelző névtábláknak, a prímet azonban mégsem ezek viszik, írja felmérésében a Pénzcentrum, amely több értéktérképen mutatja be a főváros legdrágább utcáit.

A hazai statisztikák alapján például megállapítható, hogy a víz közelségére utaló utcaneveknek ugyanúgy komoly árelőnye lehet, mint a beépítés során kialakított városrész jellegének.

Így többek között nem meglepő, hogy Magyarországon a rakpart címet viselő otthonoknak 77 százalékos; a fasorok lakásainak 46 százalékos; míg a sétányokon álló ingatlanoknak 14 százalékos az árelőnye a “sima” utcákhoz képest.

Az Ingatlanadattárban szereplő tranzakciók alapján megállapítható, hogy a fővárosban jelenleg az V. kerületi Vigadó tér a legdrágább, a bő 1,8 millió forintos négyzetméterár több mint 700 ezer forintot ver rá a 2. helyezett, amúgy szintén belvárosi Kossuth Lajos térre; illetve bő 750 ezer forintot a 3. helyezett Lánchíd utcára (I. kerület).

A fővárosi toplistán az V. kerületi címek vannak túlsúlyban (a top 25-ből 18), de jól teljesítettek a II. kerületi utcanevek is. Mivel azonban a fővárosi top 25-be mindössze 9 kerület fért be, a Pénzcentrum kíváncsi volt arra is, mit mutat a kerületi bontás.

Az adott városrészek top 3-as listája is alátámasztja, hogy komoly kilengések vannak a budapesti lakáspiacon.

Hogy a végleteket említsük, a legdrágább fővárosi cím (V. ker., Vigadó tér), illetve a legdrágább XXIII. kerületi utca (Könyves utca) között, négyzetméterenként bő másfél millió forint a differencia.

A felmérés valós tranzakciókon alapul, így az eredmények kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a legdrágább fővárosi utcáknak csak egy metszetét jelentik. Piaci értéküket tekintve akadhatnak ezeknél jóval drágább helyek is a fővárosi lakáspiacon, a tranzakciószámok (a felmérés küszöbértéke 3 tranzakció/év volt) alapján azonban ezek kimaradtak  statisztikából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top