Magyarország kúl

Afrika helyett télire is Hódmezővásárhelyt választotta egy gólya

Hódmezővásárhely lakói meglepődve tapasztalták, hogy egy gólya a városban maradt a szokásos őszi költözés helyett. Az ok a klímaváltozás.

A Vásárhely24 cikke szerint sok helybelit felkavart, hogy egy fiatal gólya nem költözött el társaival Afrikába, hanem a városban maradt. Egy iskolaépület kéményén lévő fészekben ácsorog, vagy a környéken, például az Epreskertben bogarászik.

A Magyar Madártani Egyesület vezetője, Orbán Zoltán szerint ez nem unikális eset, írja az Index.

Egy évtizede kezdődött tendencia, hogy kimutatható számú, évi 1-2-3 tucatnyi gólya nem költözik el Dél-Afrikába, hanem nálunk telel ki. Eddig egyetlen olyan gólyát találtak, amelyik nálunk telelt át és közben elpusztult, de nem azért, mert éhen halt.

Orbán szerint ezek nem legyengült példányok, hanem kísérletezők, akik kisebbnek ítélik a maradás kockázatát, mint a többezer kilométeres repülését. Így működik az evolúció: ha a klíma felmelegszik, és megéri inkább maradni, egyre több gólya adja majd fel a költözést.

Az itt maradt gólyákat nem szabad etetni, mert már középtávon kárt okoz a fajnak.

Megoldják maguktól télen is, amíg a földet nem borítja vastag hóréteg és a természetes vizek be nem fagynak. Ha pedig ez mégis megtörténik, akkor egyszerűen elrepülnek. Az elviselhetetlenné váló időjárási hatások esetén az életrevaló madarak akár egyetlen nap alatt is ezer kilométerrel délebbre húzódhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top