Magyarország kúl

Magyarország legszebb városai: 6 érdekesség Gyuláról

Gyula különleges városa Békés megyének. Itt komponálták az egyik leghíresebb magyar operát.

Gyula az Alföld délkeleti részén, a Fehér-Körös bal partján található, közvetlenül a román határ mellett. Magyarország legmélyebben fekvő területén, nyolcvannyolc méter tengerszint feletti magasságban, sík vidéken fekszik. Részben nemzeti parkká nyilvánított város.

A nevének kétféle eredete van

Gyula neve a történészek szerint kétféle eredetű lehet. Az első elmélet szerint az elnevezés a honfoglaló magyarok katonai vezetőjének, a gyulának a tisztségére utal, akinek törzse letelepedhetett a területen. A másik, elfogadottabb, elmélet szerint, a város helyén álló egykori monostort egy Gyula nevű főúr alapította Gyulamonostora néven, így lett a város neve később Gyula.

Gyula címere

A vár a legrégebbi örökség

A Gyulai vár a város legrégebbi épített öröksége, ami Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavára. A vár építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik.  Az 1566-os ostrom után 129 évig volt a város török hódoltság alatt, majd 1695-ben került sor a törökök kiűzésére. Ezután a várban serfőző és pálinkaház, sőt, börtön is működött. A 7 lakószoba közül egy a levéltár-, és a megyegyűlések terme volt. Ma különleges múzeumnak ad otthont, 24 termen át mutatja be a város több száz éves múltját.

enpe: Gyulai var 2 - indafoto.huFotó: enpe

Fürdő a kastély ősfás parkjában

A Várfürdő az Alföld egyik legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője, amely 19 medencéjével 2014-ben a Magyar Fürdőszövetség által minősített legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos strand- és gyógyfürdő minősítést nyerte el. Az Almásy-kastély 8,5 hektár területű ősparkjában található.

 

Fotó: varfurdo.hu

A gyógyvíz 1958. szeptember 17-én jutott először felszínre.  A fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, helyi idegbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. Az alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz barnás színű és jellegzetes szagú.

Magyarország második legrégebbi cukrászdája

A Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza ad helyet Gyula első cukrászdájának, ami Magyarország második legrégebben működő cukrászdája. A 100 éves cukrászda nevet viseli. Cukrászmúzeum is üzemel az egyik cukrászműhely helyén. A ház copf és empir stílusú elemekkel épült, de magán viseli a korai klasszicista jegyeket is. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak.

marcipan74: 100 éves cukrászda - indafoto.hu

Fotó: marcipan74

Világóra a belvárosban

Gyula belvárosában a Városház úton látható a világmindenséget szimbolizáló Világóra, mely egy mobil építészeti és képzőművészeti alkotás egyszerre. A Világóra legfelső eleme egy üveggömb, mely egyszerre jelképezi földünket és a világ egységének szükségességét. Az éjszakai kivilágított, forgó és óránként különböző dallamokat megszólaltató remekmű a zene és az ember kapcsolatának fontosságra hívja fel a figyelmet. Az óra a helyi időt és nevéhez híven a világ időzónáihoz tartozó pontos időt is mutatja

ibi67: gyula, világóra - indafoto.hu

Fotó: ibi67

Erkel Ferenc  és az Almássy kastély

Gyula leghíresebb szülötte Erkel Ferenc, egykori szülőháza ma emlékházként üzemel sok-sok erekével.  Erkel Ferenc nagyapja kulturális udvarmesterként és házi muzsikusként a gyulai Almássy kastély falai között élt.

A legenda szerint később a zeneszerző is gyakori vendég volt az kastélyban és több operáját is itt komponálta, az egyik leghíresebbet, a Bánk bánt is.

Ennek az emlékét őrzi az egykori kastélyparkban(ami ma a várfürdő területe), a lombját vesztett mezei Juhar, az Erkel-fa.

marcipan74: Almássy-kastély Gyula - indafoto.hu

Fotó: marcipan74

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top