Magyarország kúl

Nevük is van már a nyíregyházi párducikreknek

Rohamtempóban növekednek a Nyíregyházán született, immár négy hónapos párducikrek. Különleges nevet is kaptak az állatritkaságok.

Különleges neveket választottak az Állatpark nagymacska-gondozói a párducikreknek.  A hím az Assim ( jelentése nagyszerű ) míg a nőstény, az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta, írja az állatkert honlapja.

Az ikerpárducok egyike (Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Az utódok apja is Nyíregyházán látott napvilágot 2014-ben. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él belőle a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz: a hároméves hímhez tavaly került egy nőstény, a két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A 4 hónapos  kis leopárdok rohamtempóban növekednek. 3 hónapos korukig szoptak, s már áttértek a húsból álló takarmányra.

A leopárdokra jellemző módon a kölyköket a nőstény egyedül neveli, akik egy-másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – más néven párduc – legnagyobb termetű ( 50-80 kg ), s legritkább alfaja. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. A Közel-Kelet lakója, természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Nincs sok belőlük

Sajnos a szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, illetve komoly problémát jelent,  hogy ezek a területek (pl. Irán, Afganisztán) állandó katonai konfliktusok helyszínei. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta az alfajt.

A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, az utódokkal együtt immár négy Nyíregyházán tekinthető meg .

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top