Magyarország kúl

Emlékszel még, mit jelent a SZOT?

Az átkosban gyakran használt mozaikszó volt a SZOT, gyerekként főleg a nyaralások miatt hallhattuk a SZOT üdülőt emlegetve. Tudod, hogy mit jelent a SZOT?

A SZOT, azaz a Szakszervezetek Országos Tanácsa 1948-ban alakult meg, és ezzel megszűntek a különálló, hagyományos szakszervezetek. A központosított, hierarchizált felépítésű SZOT országosan befolyása, ellenőrzése alá vonta a tervgazdálkodás minden egyes dolgozóját, vagy ha jobban tetszik: minden elvtársat.

Cipőből sosem elég!
Forrás: www.antikrégiség.hu

Amíg a szakszervezetek eredeti tevékenysége a dolgozók képviselete volt, addig a SZOT fő feladatai közé a kommunista  párt által kitűzött célok elérése, tervek betartatása, az ötéves tervek végrehajtatása, valamint munkaversenyek szervezése tartozott. A SZOT egészen a rendszerváltásig működött, amikor 1990-ben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége megalakulásával végleg megszűnt a tanácsi rendszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top