Magyarország kúl

Titkos építész, erotikus filmek: nyomozás egy pesti épület után

Kora legnevesebb építészeinek egyike tervezte, mégsem szerepel az életművében. Innen indult a magyar leszbikus közösség és volt pornómozi is: meglepetéseket tartogat egy újlipótvárosi épület.

Vágó József a XX. század első felének egyik legfontosabb építésze volt, azonban az egyik újlipótvárosi háza esetében kifejezetten eltitkolták, ki a tervező, írja az Urbanista blog. Bolla Zoltán A magyar art deco építészet című könyve tette közzé a felfedezést, ám az épület története is tartogat fordulatokat.

Az Ipoly mozi a hetvenes években (forrás: ilyenisvoltbudapest.hu)

Az Ipoly utca 16. és a Hegedűs Gyula (volt Berzenczey) utca 65. szám alatt elhelyezkedő saroképület 1928-29-ben került oda, eredetileg a Magyarországi Mintakészítő Munkások Szakegyesülete székházaként, ezért nevezték egy évtizeden át a Mintakészítők Otthonának, amely valójában a szociáldemokrata párt egyik helyi szervezetének főhadiszállása volt.

1939-ben a párt anyagi helyzete megrendült, ezért kiadta az épület egy részét: így született meg az Ipoly mozi, amelynek nyáron szétnyitható teteje volt, s a lakók a függőfolyosókról beláthattak a mozi nézőterére. A nyolcvanas évekig volt itt jól működő mozi, ám ahogy a videó megjelent, más rendezvényekre is használták a termet, így itt született meg zártkörű előadásokon és vetítéseken az első jelentősebb leszbikus szubkultúrájú közösség Magyarországon.

A rendszerváltozás után, 1991-ben pedig az Ipolyt felváltotta a L’amour mozi, amely öt éven át pornófilmeket vetített viszonylagos népszerűséggel. (A moziról író blogok rendszeresen említik azt a pletykát, hogy nem csak filmnézés zajlott a vetítéseken…) 1996-ban aztán bezárt, azóta parkettabolt működik az egykori moziban.

A tervező neve nem volt ismert, eredetileg a kivitelező vallotta magát annak, de egy perben kiderült, hogy mégsem ő. Bolla Zoltán kiderítette, hogy valójában Vágó József épületéről van szó: a magyar építésszakma sem tudott erről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top