Magyarország kúl

Magyar mesekönyv a világ legjobbjainak katalógusában

2016-ból egyetlen magyar műnek sikerült bejutnia a világ legjobb ifjúsági könyveit tartalmazó, rangos nemzetközi listára.

Egy illusztráció az Anup és a csodálatos tűzhelyből

A müncheni székhelyű Nemzetközi Ifjúsági Könyvtár nyomon követi a világ gyermekkönyv gyártását, és évente listát készít azokról az új kötetekről, amelyeket világszinten kiemelkedőnek tart témája, művészi kivitelezése, innovatív irodalmi vagy vizuális minősége okán. A listán szereplő könyvek alkotják a White Ravens Katalógus törzsanyagát 1993 óta, írja a Librarius.hu.

Az 50 ország több mint 30 nyelvű kiadványa közül a katalógusba 2016 év folyamán megjelent könyvek közül egyedüli magyar gyerekkönyvként Vajda Éva író és Bodonyi Panni illusztrátor könyve, az Anup és a csodálatos tűzhely került be.

A 3-6 éveseknek ajánlott kötet kiadója leírása szerint arról szól, hogy “egy indiai halász legidősebb fia, Anup dolgozni kezd, hogy nagyanyjának tűzhelyet vásároljon. De milyen munkát találhat egy kisfiú az iskola mellett? Kezdetben zacskókat árul az utcán, újságokat hord ki, majd riksásnak áll. Szorgalmasan tekeri a biciklijét, hordja az utasokat és gyűjtögeti a pénzt a tűzhelyre. Ám egyik reggel, munkába menet megtámadják és kirabolják. Oda a bicikli, oda a családi tűzhely! Ekkor Anup csodálatos segítséget kap…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top