Magyarország kúl

Ilyen gigászi tököt még nem látott a falu

Már az is szép, hogy a környeiek a töklámpások igazi, magyar hagyományaira akarják felhívni a figyelmet minden október végén, ám az idén döbbenetes eredményt hozott a tökök méretversenye: 60 kilós darabot mutatott be a nyertes.

A 60 kilós óriástök (Fotó: környe.hu)

Több szempontból is csúcsot döntött a Tökölő és Kurbis-Schnitze nevű rendezvény, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg a környei Német Nemzetiségi Önkormányzat és a művelődési ház, írja a kemma.hu. A Komárom-Esztergom megyei község Idősek Klubjának munkatársai pontosan 20 kilónyi mézes sült tököt készítettek el a rendezvényre, a gyerekek, felnőttek több mint 100 tököt faragtak ki, a legsúlyosabb termény pedig majdnem 15 kilót „vert rá” a tavalyi győztesre.

A szervezők 2015-ben nem titkoltan azzal a szándékkal rendezték meg a programot, hogy „megfúrják” a halloween-i szokásokat, s felhívják a figyelmet a tökfaragás, töklámpás honi gyökereire. A legenda szerint ugyanis Salamon trónviszályban állt Lászlóval, s bár 1081-ben elismerte, mint magyar királyt, terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László a visegrádi vár tornyába záratta, s hogy éjszaka is szemmel tarthassák, töklámpásokkal világították ki a tornyot. Ezek a töklámpások a Dunán közlekedő hajósoknak is iránymutatást nyújtottak, innen ered a mondás, hogy „fénylik, mint Salamon töke”.

Ilyen töklámpások készültek garmadával pénteken, a felkészültebbek már előre megrajzolt tökkel érkeztek, de természetesen azok is faraghattak, akiknek gondot okozott az „alany” beszerzése, hiszen ők pontosan 100 faragásra váró darab közül válogathattak.

Hagyományosan a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”, a meglepetés kategória, a legkisebb tök eldöntéséhez még egy harmadikat is be kellett vetni. A 18 nevező összesen 212 kilónyi tököt cipelt, tolt talicskán, vonszolt maga előtt, s a helyezéstől függetlenül valamennyien egy-egy sütőtökös muffint majszolhattak el. Zömmel 4–8 kilós példányok érkeztek, így amikor 63,5 kilót mutatott a mérleg Heim Mihály terményének mérésekor, szinte mindenki borítékolta a győzelmét, hiszen a termetes példány majdnem 15 kilót vert rá a tavalyi győztesre. A Králl fiúk minden évben dobogós helyezést érnek el: a trónfosztásuk azonban annak ellenére elmaradt, hogy egy 53 kilós tök becipeléséhez kértek segítséget. Ezzel a súllyal tavaly a legnagyobb tortát nyerhették volna el, idén azonban másodikként „csak” a közepeshez volt elegendő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top