Magyarország kúl

Klímaváltozás? Pécsen már szüretelik a gránátalmát

Mind több mediterrán, egzotikus gyümölcs érik meg kis hazánkban is. Ám azért arra felkapjuk a fejünket, hogy gránátalmát szüretelnek, és rögtön 50 kilót – mindez Pécsen.

 

A pécsi klíma annyira kedvez a gránátalmának, hogy a Kandó Kálmán utca egyik családi házánál idén fél mázsa termett, írja a PécsMa.hu.

Nyár végén és kora ősszel tele vannak a piacok a pécsi fügével, azonban gránátalmából csak spanyol vagy török import kerül az asztalokra. A pécsi Gyűrüs családnál is (ahogy a cikk Facebook-kommentjeiből kiderül, több helyen is városban) termés kerül az étlapra, ők már negyven éve gondozzák gránátalma fájukat.

– Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyike eléri a fél kilót is – mutatta lapunknak az idei termést Bürüs Balázs, aki szerint a fa nagyjából 50 kiló gyümölcsöt terem egy évben.

A család ekkora mennyiséget nem tud elfogyasztani, ezért az egész rokonság kap belőle.

– Még a nagyapám ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, az egyetemi kertészetből hozta. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz – tette hozzá a férfi. Az almákért a sarki zöldséges is rajong, szerinte sokkal jobb, mint amit a nagykerben vesz.

A gránátalma őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Irán területe, de mára már Európa mediterrán vidékein, és Dél-Amerika melegebb részein is elterjedt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top