Magyarország kúl

Soproni a Föld legkeményebb falkája

Van akinek nem elég, hogy saját maga vegyen részt sáros, akadályokkal teli terepversenyen: ugyanezt kutyákkal együtt vállalja. Sopronban egy hatfős csapat alakult, amely a világ legkeményebb futamán győzedelmeskedett.

Közzétette: Hard Dog Race Falka – Sopron – 2017. szeptember 27.

A Hard Dog Race Falka olyan kutyások közössége, akik a lehető legextrémebb akadályokat győzik le kutyájukkal. Futnak, kúsznak lépcsőkön, a sárban, vizesárkokban, lejtős, leugrós, átbújós pályákon, írja a Bors.hu. A verseny ötletgazdája Púza András, aki bombakereső kutyájával Afganisztánt is megjárta. Nemrég az első nemzetközi akadályversenyt rendezték meg Lengyelországban, a magyar csapat 220 indulót gyűrt le.

– Itt a gazda a kutyájával közösen küzdi le az akadályokat. Nem számít az eb fajtája, mérete. A te­repakadályokat úgy építjük meg, hogy legyen köztük olyan, ami a kisebb vagy a nagyobb kutyáknak jelent előnyt vagy hátrányt, így egyenlítjük ki a fizikai különbségeket – mondta a Borsnak Púza. Ebnek és gazdájának egymás mellett kell szaladnia, de lehet olyan akadály, aminél a kutya ölbe kapható. Ha az állat fél a víztől, nem kell beugrania, de a gazdinak az időelőny megváltásához harminc guggolást kell elvégeznie.

Sziasztok! Holnap reggel 9-kor futás!!! Találkozó a kempingben!

Közzétette: Hard Dog Race Falka – Sopron – 2017. október 7.

Két távot terveztek, a hat kilométeresre 16, a tizenkét kilométeresre 22 speciális akadályt tettek. A versenyt a legrövidebb idő alatt célba érő nyeri, de van, akit mindez nem érdekel, egyszerűen csak a kihívással akar megküzdeni. Volt, aki a vakvezető kutyájával teljesítette a távot.

– Rendszeresen részt vettem a Spartan Race akadályversenyeken és onnan jött az ölet, hogy ugyanezt kutyával is megcsináljuk. Ilyen verseny nincs a világon, csak hasonló, de azokat elsősorban munkakutyáknak találták ki – mesélte András. – Itt viszont tényleg bármilyen eb indulhat.

– Lengyelországban a széria legnehezebb versenyén, hat kilométeren, a hatfős csapatunk győzött – emlékezett a tavaly alakult soproni HDR-Falka vezetője. A falkavezér, Tremmel Nándor civilben drogkereső kutyák vezetőinek kiképzője.

– Atom, a belga juhászkutyám minden olyan feladatot élvez, amit a gazdájával együtt teljesíthet. A versenyeken a pórázával a derekamhoz rögzítik. Neki nem olyan nehéz átjutnia az 50 centi vastag sárrétegen, mint nekem. Rengeteget segít, 200 százalékon teljesít és sosem adja fel – mondja Nándor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top