Magyarország kúl

Ezért érdemes ellátogatni Szabadkára

Ha szeretsz új helyeket felfedezni, érdemes néha átmenni Magyarország határán, ahonnan csak pár kilométer Szabadka.

Szabadka Szerbiában, Magyarország déli határától 10 kilométerre fekszik. A városnak a környező településekkel együtt 150.000 lakosa van: magyarok, horvátok, bunyevácok, szerbek és más nemzetiségűek lakják.

Szecessziós gyöngyszemek

Szabadka legreprezentatívabb épülete a méreteinél fogva akár parlamentnek is beillő, szecessziós városháza, ami Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján épült mindössze két év alatt.

Ugyanezen építészek tervezték a zsinagógát is, szintén magyar szecessziós stílusban. Az irányzat kedvelőinek mindenképpen érdemes megnézni a palotát is és a többi épületet a Korzó környékén, az egykori Kossuth utcán.

Fotó:  Hons084

A város két viszonylag új szökőkútját  csakúgy mint a városházát és a Reichl-palotát – stílusosan Zsolnay kerámiával fedtek, és amelyeknek formavilága szintén a magyar szecesszióra emlékeztet.

Palics

Palicsot Szabadka elővárosaként is emlegetik, szinte összenőtt a két település. Érdemes ellátogatni a Palicsi-tó partjára, ahol gyönyörű környezetben hangulatos sétákat tehetünk. Nyáron természetesen fürdőzni is lehet a tóban és különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk, de most ősz van, fürdésről most szó nincs. A Palicsi Állatkert is remek helyszín a kikapcsolódásra.

Szabadkai Piac

Mindenképpen meg kell említeni a kedvelt Szabadkai Piacot is, ahol a gyerekjátékoktól a ruhanemükön át a friss élelmiszerekig mindent be lehet szerezni, a hazainál olcsóbb áron. Az egy napos buszos szabadkai utazásoknál mindig szerepel a programban, és nem véletlenül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top