Magyarország kúl

Debrecen lett az e-jegy hazai úttörője

Debrecenben már jelen idejű a jövő tömegközlekedése: bevezetik az e-jegyet. A városban már van okos zebra és online térképen lehet követni a járatokat.

A debreceni villamosokon már ingyenes a wifi (MTI-fotó: Balázs Attila)

Az országban elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert. Hajzer Károly helyettes államtitkár azt mondta, innovatív város Debrecen, emiatt választották ki több helyszín közül. A Belügyminisztérium készülékeket is adott a helyi innováció mellé az MTI híre szerint.

A smart (okos) megoldások – az okoszebrák, a digitális tájékoztatás a közösségi közlekedésben, a Google Térképen való járatkövetés vagy az ingyenes wifi szolgáltatás a villamosokon – prioritást élveznek Debrecenben. További ilyen kényelmi szolgáltatás az elektronikus jegyrendszer bevezetése, amelyet remélhetőleg hamarosan követ az internetes jegyvásárlás bevezetése – mondta a város alpolgármestere.

A chippel ellátott okmányok utazási azonosítót is tartalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy az utasok a vásárláskor mindössze egy nyugtát kapnak, papír alapú bérletet nem.

Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas az elektronikus személyi igazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőröknél található speciális okostelefonhoz érintve tudja igazolni utazásának érvényességét. Diákok esetében a diákigazolvány lesz az elektronikus bérlet alapja, az azonosítást a vonalkód alapján végzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top