Magyarország kúl

Magyarország legszebb helyei: Nyugat-Dunántúl

Összeszedtünk öt fontos látnivalót a Nuygat-Dunántúlról.

Nyugat-Dunántúl a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország északnyugati részében helyezkedik el. Három megye, azaz Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala alkotja, központja Győr. Ezekre a helyekre érdemes ellátogatni a régióban:

A Jáki templom

Római katolikus apátsági temploma 1220-1256 között épült, és többször bővítették, mellette a Szent Jakab-kápolna 1260 körülről származik. 1781-ig a templomot temető vette körül.
1896-1904 között Schulek Frigyes tervei szerint restaurálták, kapuja 1663-ban épült, kőfala későbbi. A román kori magyar templomépítészet legjelentősebb megmaradt alkotása. Biztosan neked is ismerős, például a tankönyvekből (amikben a román stílusnál általában példaként szerepel), vagy a budapesti Lehel térről, ugyanis az ottani Szent Margit-templom szinte a szakasztott mása.

Fotó: Darinko

A nagycenki kastély

A Széchenyi-kastélyt 1969–73 között állították helyre, és 1973-ban nyitották meg a Széchenyi István Emlékmúzeumot.  Az emlékmúzeum két részből áll: a földszint összenyíló teremszobáiban korabeli enteriőrök között a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét mutatják be, az emeleten a legnagyobb magyar munkásságához kötődő gazdasági kiállítások kaptak helyet, egy terem kivételével modern berendezéssel.  A kastélytól nem messze felszállhatsz a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasútra.

A Pannonhalmi apátság

Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese a a Nyugat-Dunántúlon, a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza. Az apátság  a világ kulturális örökségének része. Egyszer látni kell élőben, és ha itt jársz érdemes megnézni a Pannonhalmi arborétumot is.

Göcsej

Domborzati-néprajzi tájegység,  a Zala, Válicka és a Kerka folyók által határolt vidéken, körülbelül 70 községet foglal magába. Középső része a szegek vidéke. Sok helyen fennmaradtak a tipikus helyi épületek, érdemes ellátogatni a zalaegerszegi falumúzeumba is.
A környéken virágzik a falusi turizmus, könnyen kaphatsz hangulatos szállást, a hatalmas kiterjedésű erdők pedig kiváló túrázási lehetőséget adnak.

Fotó: Alensha

A Hévízi-tó

A Hévízi-tó 4,44 hektár kiterjedésével  Európa legnagyobb gyógyhatású tava. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A Hévízí tó gyógyhatású vize elsősorban mozgásszervi problémákra és krónikus nőgyógyászati betegségekre jó, de nem kell ahhoz betegség, hogy kipróbáld, milyen a tavirózsák között úszógumin lebegni a finom meleg vízben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top