Dunakavics, gyerekkorunk íze

Miért pont Duna, és miért pont kavics? Az utóbbi kérdésre egyből megkapjuk a választ, ha ráharapunk erre az édességre, az elsőre pedig mi áruljuk el a megfejtést!

A Dunakavics nemcsak a mi, de még szüleink tejfogain is csorbát ejthetett, ha nem hagytuk szétolvadni a szánkban. A színes-szagos cukorka a maga rusztikusságával az átkos egyik kedvelt édessége volt még akkor is, ha a cukorral vívott csatában tejfogainkat hagytuk az édességek harcmezején.

Dunakavics, igazi retro íz. Kép: edessegek.hu

A mogyorós ízű édességet a Duna Csokoládégyár gyártotta 1964-től, ami a Dreher-Maul Rt. örököse volt, és itt jön a csavar a történetben! A sörgyártás melléktermékét tehenekkel etették meg, a tej feldolgozására pedig megalapították a csokoládégyárat. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy idővel a Dunakavics elterjedésében a Stühmer Frigyes alapította csokoládégyár is nagy szerepet játszott.