Magyarország kúl

Magyar vakfocista a példakép Európában

Szabó István hirdeti az UEFA kampányában, hogy a foci mindenkié.

Szabó Istvánt a látás hiánya nem akadályozza meg abban, hogy élvezze, amit imád.

A látássérült-futballt űző 36 éves sportoló azzal került a figyelem középpontjába, hogy ő lett az UEFA #EqualGame nevű kezdeményezésének egyik arca. Az esélyegyenlőséget hirdető programban részt vevő példaképek azt mutatják be, hogy a foci mindenki számára élvezhető faji hovatartozástól, vallástól, szexuális beállítottságtól, egészségi állapottól függetlenül.

A sportágról

A vakfocit 4+1-es csapatok játsszák, a kapus látó, a többiek vakok vagy gyengénlátók. Az esélyegyenlőség érdekében mind a négy mezőnyjátékos szemkötőt viselve lép pályára.

István születése óta vak. Úszóként kezdte, világversenyeken is részt vett, sőt felmerült, hogy Sydneyben a paralimpián is elindulhat, de tanulmányai miatt lemondott erről a lehetőségről. 2011-ben ismerkedett meg a látássérült labdarúgással, ekkor hozták létre a LÁSS Budapest csapatot.

Az MLSZ Facebook-oldalára posztolt, alább is megnézhető videóban a következőket mondja:

„Ez ad egy olyan szabadságot, hogy nem kell fehér botot venni, nem kell segítséget kérni. Itt abszolút az van, amit ki tudsz magadból hozni.”

Úgy gondolja, mindegy, hogy férfi vagy női labdarúgás, profik vagy amatőrök kergetik a labdát, vagy éppen fogyatékkal élő emberek játsszák, a foci mindenkiből ugyanolyan érzéseket vált ki.

István elhivatott, hogy bebizonyítsa: a „futball mindenkié” – éppen emiatt választottaz az UEFA példaképnek, hiszen tökéletesen alkalmas arra, hogy a szövetség új kezdeményezése, a befogadást, sokszínűséget hirdető #EqualGame egyik arca legyen.

„Olyankor csak a foci van. Számomra az egy jó érzés, egy boldogság, egy öröm.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top