Magyarország kúl

Ijesztő pincerendszert találtak a szolnoki iskola alatt

Hatalmas, három részből álló pincerendszer húzódik meg a szolnoki Kassai Úti Általános Iskola alatt. Az épületrészt 1959-ben adták át, abban az időben, amikor kötelező volt a közintézmények alá légoltalmi pincét is építeni.

Bár a munkálatok már akkor félbeszakadtak, még mindig megtalálhatóak a vasajtóval fedett vécék, vagy éppen a hálóhelyiségnek szánt folyosón a tárolók helye, írja riportjában a Szoljon.hu.

– Szerintem az sem tudja, mi ez, aki megtervezte! – az egyik falból előmeredő hatalmas műanyagcsövet mutatja mosolyogva Rithnovszky Szabolcs, gondnok.

Ő, és az iskola igazgatónője, Váradi Éva kalauzol minket a Kassai Úti Általános Iskola ötvenes évek végén készült épületszárnya alatt. A gondnok úgy ismeri a nagy kiterjedésű szolnoki pincerendszert, mint a tenyerét. Jól jön a segítsége, hiszen a helyenként sötét labirintusban könnyen eltévedhet az, aki először vagy csak ritkán jár itt.

Ami a legkorábban észlelhető, az a dohszag, a pince ugyanis folyamatosan beázik, a falak salétromosak, omlanak. – Egykor munkaverseny során építették, látszik is az eredményen – teszi szóvá a gondnok. – Sem a vízvezetékeket, sem a szellőző-, szűrőberendezéseket nem fejezte be a brigád. Ami pedig egy légvédelmi pincénél nem utolsó dolog.

„Egyáltalán, milyen légvédelmi pince az, ami csak két méterre van a föld felszínétől?” – teszi fel a kérdést, immár nevetve.

A riport további része ezen a linken érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top