Magyarország kúl

A világsztárok magyar retusőrrel dolgoznak

Fejes Viktor évek óta a leghíresebb amerikai sztárok képeit teszi szebbé. Villáminterjú.

Nyolc évesen szerettél bele mostani munkádba: mi volt az a pillanat, amikor azt gondoltad, hogy ezzel akarsz foglalkozni?

Igaz, hogy 8 éves korom óta használom a Photoshopot, de az még nem retusálás volt. Egyetem alatt elkezdtem foglalkozni divatfotózással, és minden fotósorozat elkészülte után le kellett ülnöm, hogy utómunkázzam azokat. Ekkor jöttem rá, hogy habár a programot kívülről-belülről ismerem, de azt, hogy mitől lesz igazán jó egy kép, már annál kevésbé — ezáltal ötletem se volt, hogy kéne retusálni. Ez zavart, és innen indult tulajdonképpen a szenvedély, hogy megtanuljam, miről is szól ez. Végül elhagytam a fotózást, és már csak a retusálás maradt.

Világsztárokkal is dolgoztál Anthony Hopkinstól Ed Sheeran-ig: milyennek láttad őket élőben?

Ebben a rohanó világban alig akad bárkinek egy nyugodt perce, így a benyomásaim is ilyenek: futólagosak. Azonban, az sosem maradt el, hogy észrevegyem, hogy ezek az emberek mennyire közvetlenek és kedvesek. Úgy érzem, hogy anélkül nem is lehetne eljutni ilyen szintekre, ha valaki nem pontos és emberközpontú.

Mi volt a legbizarrabb kérés, amit teljesítettél, vagy amit inkább elutasítottál?

Sok a bizarr kérés, úgyhogy nehéz lenne választani. Akadt már olyan, hogy furcsa sebhelyeket kellett eltávolítanom, de olyan is, hogy az egyik sztárnak az erősen másnapos arcát kellett kissé „felfrissítenem”. Elutasítani csak olyan kéréseket szoktam, amikkel nem tudok egyetérteni. Hála Istennek, a saját — mondjuk úgy — imidzsemből adódóan kevesen keresnek meg tőlem idegen kérésekkel. De, hogy mondjak egy példát, ha valaki azt kéri, hogy a modellt túlságosan vékonyítsam, azt mindig visszautasítom — a retusálás nem erről szól.

Mennyit utazol, milyen izgalmas helyekre jutottál el?

Azon szerencsések közé tartozom, akik a munkájukból kifolyólag elég sokat és gyakran utazhatnak. Így kerültem el olyan helyekre, mint mondjuk New York, San Francisco, vagy éppen Shanghai. Hogy melyik a legizgalmasabb? Azt szoktam mondani, hogy mindig a következő.

Sűrűn fordulnak azzal hozzád, hogy kijavíts ilyen-olyan testi hibákat? Milyen gyakran találkozol olyannal, aki elégedett a kinézetével?

Az én munkám az, ami régen a sötétszobában volt a munkája az akkori szakembereknek. Nyilván azzal a különbséggel, hogy én már digitálisan dolgozom. Mondhatjuk úgy, hogy azzal jönnek hozzám, hogy „hívjam elő” a képeiket; ez pedig több dologból áll, minthogy javítsak ki ilyen-olyan hibákat. A helyzet szakmaiságából fakadóan pedig nem beszélek a megrendelőimmel arról, hogy mennyire elégedettek a kinézetükkel. A helyzet inkább az, hogy az alanyok menedzserei és ügynökei azok, akik nem elégedettek néha bizonyos dolgokkal.

Mi volt a legutóbbi munkád? Kikkel dolgozol éppen?

Cégemmel, a GILD Studios-zal folyamatosan különböző nemzetközi reklámkampányokon dolgozunk, amikről egyelőre nem árulhatok el többet. De azt elmondhatom, hogy celebek közül legutóbb Macklemore-ral, és Zac Efronnal dolgoztam.

 

Kiemelt fotó: Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top