Magyarország kúl

Boldogok a sajtkészítők – főleg, akik cégvezetőből lettek azok

Otthagyták a business világot. Most máshogyan sikeresek.

Farkas Éva és Bányász József (akik nem egy pár) menő üzletemberek voltak Erdélyben, mindketten vezető pozíciót töltöttek be. Aztán besokalltak.

Facebook/nava.hu

Olyan lépésre szánták el magukat, amit nagyon kevesen mernének megtenni: otthagyták az üzleti életet, és úgy döntöttek, hogy inkább a boldog, kiegyensúlyozott életmódot választják.

Farkas Éva fejlesztési irodát vezetett, Bányász József pedig a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés ágazatának igazgatója volt. Éva ma gyógynövényekből krémeket, szappanokat gyárt, József pedig sajtot készít.

Mindketten a családot és a természetközeliséget választották a korábbi taposómalom helyett.

A Liget.ro cikkéből kiderül: mindketten a gyergyószentmiklósi Ifinapokon tartottak előadást, mi másról, mint az újrakezdésről.

Bányász József például így írta le a jelenlegi helyzetét:

„Most öt felnőtt munkatársam van, és vannak növendékek is, valamennyien szarvasmarhák. Tejükből próbálok sajtot készíteni, de a munkámnak az eredménye nem az értékesítésből származó jövedelem, hanem az az életforma, amiben mindenki megtalálhatja a jövőt, az örömet, a kreativitást.”

Parasztnak született, csak elfajzott egy kicsit, mondja, és szerinte parasztnak lenni legalább annyira értelmiségi feladat, mint tanárként vagy ügyvédként dolgozni. Szép lassan érlelődött benne a váltás gondolata, és ma már úgy érzi,

a jólét és a luxus vonzó, de mégsem boldogít.

Farkas Éva arról mesélt, hogy korruptnak érezte a pályázati rendszert, de ettől még nem tudott kiszállni, hiszen a családja mellett a kollégái megélhetése is függött a döntésétől. Aztán amikor rájött, hogy ez a rendszer igazából senkinek sem jó, egyre kevesebb munkát vállalt, majd teljesen felhagyott ezzel a tevékenységgel.

Tette ezt úgy, hogy fogalma sem volt, mihez kezdjen.

Ma már gyógynövény-alapú krémekkel és szappanokkal foglalkozik, és míg cégvezetőként 10 ezer lejes napi gondjai voltak, most 10 vagy 1 lejesek ezek a gondok:

„A gond minőségében ugyanaz, összegében viszont más. Ha ezt megtapasztalja az ember, rájön, hogy nincs jelentősége annak, hogy mennyi pénzért aggódik”.

 

Kiemelt fotó: facebook/nava.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top