Magyarország kúl

Emelkedtek a bérek itthon – a tiéd is?

Szépen emelkedtek nyár közepén a hazai fizetések, a reálkereset is 10 százalék felett nőtt.

Júliusban a bruttó átlagkereset 290 500 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január–júliusban pedig a bruttó átlagkereset 290 300 forint volt – közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankár.hu-val.

Az év első hét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25  százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással – magyarázza az adatokat KSH. Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 290 500 forint volt.

Magasabb a reálbér (MTI-fotó: Oláh Tibor)

Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 193 100 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 200 900 forintra becsülhető.

A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,1  százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Január–júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 290 300 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (571 900 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (180 300 forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 108 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9000, illetve 8500 forint.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 193 100 forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 201 000 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 304 400 forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,3  százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,1  százalékkal emelkedett. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél némileg jobban, 12,7  százalékkal nőttek.

Még pénz:

Hozz pénzt a házhoz – szerencsehozó babonák

Emlékszel még ezekre a régi bankjegyekre?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top