Magyarország kúl

Gyümölcstermesztőé lett Magyarország legszebb birtoka

Az első alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, az elismerést Somodi Ferenc vehette át szombaton Velencén.

Közzétette: Új Mezőgazdasági Magazin – 2017. szeptember 3.

A díj mellett kihirdették az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztői, a kertészeti, a kistermelői családi birtok, a szántóföldi növénytermesztői kategóriák győzteseit is, valamint a közönségdíj nyertesét, írja az Agrotrend.hu. A verseny fővédnöke Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke volt.

Idén  50 jelölés érkezett, a versenybe bárki ajánlhatott birtokot, legyen az kisgazdaság vagy nagyüzem.

A jelölések június végi zárását követően 18 fős szakmai zsűri választotta ki a kategóriánként három versenyzőt továbbjutásra. A grémium – a kiírásnak megfelelően – értékelte a szakmai megfelelőséget, a díszkertet, a fenntartható gazdálkodást, az együttműködést más társaságokkal, az épített környezetet, a higiéniai szempontokat, az innovációt, a környezetvédelmet, a megközelíthetőséget, a munkabiztonságot, a technikai felszereltséget, az átláthatóságot és az esztétikai megjelenést.

Közzétette: Új Mezőgazdasági Magazin – 2017. szeptember 3.

Ezt követően a közönség a Facebookon részletesen is megismerkedhetett a 18 jelölttel és birtokaikkal, valamint lehetősége volt online szavazásra. A legtöbb szavazatot elért jelölt nyerte el a közönségdíjat.

A verseny második szakaszában a bírálóbizottság tagjai személyesen keresték fel a 18 kiválasztott birtokot, és az ott szerzett tapasztalat alapján döntöttek a kategóriák győzteseiről.

A díjak átadásra szombaton gála keretében került sor, a kategóriák győztesei ekkor vehették át az elismerő oklevelet.

Az Állattenyésztés kategóriában a Szántó 2000 Kft., a borászatban a Koch Borászat, a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában Somodi Ferenc, a Kertészetben Kerekes Tibor, a Kistermelői családi birtok kategóriában a Tekeresvölgyi Birtok, a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Gárdonyi család, a közönségdíját Takács János és családja nyerte el.

Közzétette: Új Mezőgazdasági Magazin – 2017. szeptember 3.

A szombati gálaesten – a verseny utolsó fordulójaként – a zsűri titkos szavazással választotta meg a kategóriagyőztesek közül azt a birtokot, amely idén Magyarország legszebb birtoka lett. Az elismerést a Bács-Kiskun megyei Somodi Ferenc vívta ki, aki harminchektáros alma-, szilva- és kajszi-gyümölcsültetvényen gazdálkodik.

Az ünnepi eseményen Jakab István, a díj fővédnöke úgy fogalmazott, hogy egy birtok nemcsak tulajdon, kötelezettség is a közösség felé, felelősség a jövőért, a környezetünkért, szemléletformáló és hatása van az ott élők mindennapjaira.

Magyarország Legszebb Birtoka díjat évenként adják majd át.

Még több díj:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top