Magyarország kúl

Ungváron született holokauszt-túlélőt mentettek ki az Irma-hurrikán elől

91 évesen kellett elhagynia otthonát.

Helen Reuland a Harvey hurrikán elől menekült el az alabamai Birminghambe. A nő texasi házát egyre jobban elöntötte az ár, és a garázsa feletti szobába menekülve, órákra ott ragadva menekült meg – egy csónakkal mentették ki.

Néhány nappal azután, hogy Alabamába vitték, egy másik államból egy másik nő érkezett ugyanabba az otthonba: a 91 éves Rene Hammondot Floridából mentették ki szomszédai az Irma hurrikán elől.

Rene sosem szerette volna elhagyni Floridát, pedig oda is bevándorlóként érkezett egykor.

Koenigsberg néven született Ungváron, ami akkor épp Csehszlovákiához tartozott, onnan vitték el a nácik. Fegyveresek hatoltak be a házukba, teherautóra kényszerítették őket, és azt mondták nekik, hogy egy farmra kerülnek.

Három nap múlva Auschwitzban voltak. Azonnal elválasztották bátyjától és apjától.

„Soha többé nem láttam apámat”

– nyilatkozta Hammond a WBRC-nek.

Nem sokkal később az anyját a szeme láttára vitték el a gázkamrába.

Egy a túlélők történeteit bemutató oldalról kiderül, hogy Renét és nővérét később Németországba vitték egy másik lágerbe, ahonnét a csodával határos módon sikerült megszöknie, és egy német férfi segítségével bujkált a háború végéig.

Utána Frankfurtban majd New Yorkban élt, végül a 60-as években Floridát választotta otthonául. Onnan már nem szeretett volna eljönni, az Irma-hurrikán miatt azonban ideiglenesen evakuálták.

A Harvey-hurrikán elől menekülő Helen Reuland a WBRC-nek elmondta: Rene története inspiráló számára, és azt mondja neki, hogy ha épp az adott pillanatban nem is hiszünk benne, de mindent túlélhetünk.

WBRC FOX6 News – Birmingham, AL

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top