Magyarország kúl

Trabanttal próbált a Balatonban horgászni – megfestették

A polaroid-gép, Kádár János és az aligai lángos is megihlette a festőművészt.

Üdvözlet Aligáról: ezt a címet adta Weiler Péter festőművész a festménysorozatának, amely láttán mindenki, aki a rendszerváltás előtt született, azonnali hatállyal nosztalgikus hangulatba kerül. Vicces és tipikus balatoni jeleneteket ábrázolnak a képek: lángosozás a tóparton, dinnyeevés a lépcsőn ülve, lékhorgászat (Hummer híján Trabanttal). A festményeknek nemcsak a témája, de színvilága is visszarepít a 70-es, 80-as évekbe.

A sorozat néhány darabján a magyarok átlagos nyaralós helyzeteivel kontrasztban feltűnik egy-egy jelenet Kádár János és a politikai elit belterjes, legendákból ismert világából is, csodálatos iróniával fűszerezve.

Akkoriban Balatonaliga volt a kommunista elit legkedveltebb üdülőhelye, és bár Kádár balatoni Bauhaus-villáját szögesdrótkerítés választotta el a külvilágtól, a pártfőtitkár azért néha érintkezett az aligai nyaralóközönséggel.

A festőművésznél amúgy nem először jelenik meg a Balaton, mint téma, és Kádár János is többször megihlette már. Na, de elég a fecsegésből, nézzük a csodálatos képeket

„A Liget makettjeivel”

„Jéghorgászat járó motorral”

„Itthon nyaralunk”

„Kádár János a trópusokon a Gagarin erőmű vezetőjével”

A sorozat többi példánya Weiler Péter alkotói honlapján megtalálható, szeptember 13-tól pedig teljes életnagyságban a Godot Galériában látható.

 

Kiemelt fotó: facebook.com/pg/weilerart

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top