Magyarország kúl

Magyar technótól visszhangzott Ohio

Így őrzi hagyományait az ohiói magyarság.

Szüreti fesztivál, locsolkodás, betlehemezés, szalonnasütés – az ohiói magyarok, akik hosszú évtizedek óta őrzik ezeket a szokásokat, a mai napig szerveznek zenés-táncos eseményeket. A helyiek által működtetett Facebook-csoportokat végignézve látható, hogy szinte minden hétvégére jut egy magyar fesztivál, szeptember első vasárnapján például Parmában rendezték meg a legnagyobb ohiói magyar bulit,

zászlófelvonással és csirkepaprikással.

A 62. (!!!) magyar fesztivál a legmenőbb falunapokat meghazudtoló programot kínált: volt ingyenes néptáncoktatás és lángossütés, este pedig magyar techno- (!) és popzenére bulizhatott – az ezek szerint újabb hagyományokra is nyitott – közösség.

Katolikus és református templomok, Kossuth-szobor, magyar zászló: egyes amerikai városokban sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy átlagos magyar kisvárost látnánk. Az ohiói magyar diaszpóra mindig is az egyik legnagyobb volt az Egyesült Államokban; az 1920-as években hirtelen több mint 70 000 főre duzzadt az államban élő magyarok száma. Clevelandet ebben az időben Budapest után a második legnagyobb magyar városként emlegették. A clevelandi magyarok első napilapjából, a Szabadságból a negyvenes években napi 40 000 példány fogyott.

Clevelandi magyar volt a legendás színész, Paul Newman édesanyja, Teréz is, aki 4 éves volt, amikor családja úgy döntött, elköltözik Makóról, és meg sem állnak Amerikáig, ahol később az eredetileg Pálként anyakönyvezett leszármazottból Oscar-díjas színészóriás lett.

 

Kiemelt fotó: facebook/magyarclubofdayton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top