Magyarország kúl

Éjszakai polgármestere lehet Budapestnek

Bőven van ellentét a belvárosi bárosok és a környék lakói közt. A bárosok összefogtak, és nyugati példát követve tennének rendet, hogy mindenkinek jó legyen.

A budapesti éjszakai gazdaság néhány tucat szereplője létrehozott egy egyesületet, amelytől azt remélik, hatékonyan fel tud majd lépni a belváros egyes részein uralkodó áldatlan állapotok ellen – írja az Index a Night Mayor Bud névre hallgató új szervezet közleményéből.

Az éjszakai polgármester intézményét Budapesten meghonosítani kívánó egyesület szeptemberben megalakult, és a héten már alá is írta 30 belvárosi hely a céljaikat rögzítő, közösen megfogalmazott Éjszakai manifesztót.

A Night Mayor Bud a közlemény szerint három fő céllal jött létre:

  • hogy mérsékelje és megoldja a város növekvő turisztikai vonzereje és éjszakai élete által okozott problémákat külföldön már bevált, jó gyakorlatok meghonosításával
  • hogy fejlessze Budapest éjszakai közösségi, kulturális és gazdasági életét a nemzetközi NightMayor hálózat tagjaként. Ennek része lenne egy vendéglátóipari “minőségbiztosítási és önszabályozási rendszer” kialakítása és működtetése.
  • hogy tehermentesítse és szakmailag támogassa a helyi önkormányzatok és hatóságok munkáját.

A szervezet első látványos lépésként szeptember 16-17-én Erzsébetváros Önkormányzatával együttműködve rendezvényt tart a két napra sétálóutcává alakuló Kazinczy utcában: nappal workshopokat és kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, este pedig mediátorokkal kutatják, hogyan lehet leghatékonyabban informálni a turistákat és a fiatalokat.

A nonprofit egyesület alapítói között olyan intézmények vezetőit találni, mint a Müszi, a Krak’n’town, a Spíler, a Budapest Park, az Akvárium, a Grund, az Élesztőház, a Szimpla és a Zsidai Group, azaz nem budapesti kiskocsmák szerveződéséről, hanem a profi, nagy gazdasági- és lobbierővel rendelkező helyek illetve márkák összefogásáról van szó. A helyek listájából az is kitűnik, hogy – bár a probléma góca egyértelműen a belső-erzsébetvárosi bulinegyed – a szervezet fókusza a teljes fővárosra kiterjed.

A tervek szerint a jövőben  a finanszírozásban az egyesületi tagdíjak mellett nagy szerep jutna a vendéglátásban érdekelt nagyvállalatok CSR-támogatásáknak, sőt, szeretnének állami szervezetekkel közösen finanszírozott projekteket is. Német G. Dániel, a projekt egyik ötletgazdája és kapcsolattartója elmondta, jelenleg is folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, leendő támogatóik között olyan szervezetek és cégek lesznek, mint a Magyar Sörgyártók Szövetsége, a Pepsi vagy a Raiker, és stratégiai partnerként működnek együtt a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

A csoport célja, hogy 2018-ban Amszterdamhoz és Londonhoz hasonlóan Budapest is éjszakai polgármestert válasszon, addig azonban két alapvető törekvésük lesz: a fent említett önszabályozási rendszer kialakítása, illetve a turisták felvilágosítása, edukálása, a közösség tagjai közti mediáció.

Az éjszakai polgármester megválasztására a tervek szerint 2018 nyarán megrendezendő Night Mayor Summiton kerülne sor egy nyílt, online szavazás és egy szakmai kuratórium segítségével, a projekt célja nagy vonalakban “a város éjszakai élete körüli érintettek közötti bizalom növelése és a párbeszéd facilitálása”.

A leendő éjszakai polgármester nem egyedül munkálkodna az éjszakai élet gatyába rázásán, a Night Mayor Bud költségvetéséből fizetnének egy három-négy fős projektcsapatot is, valamit tervezik alvállalkozók (pl. mediátorok, takarítócégek) bevonását.

(kiemelt kép)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top