Magyarország kúl

Magyarország legszebb helyei: 5 csodás hely Észak-Magyarországon

Régióként Észak-Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét foglalja magába. Bőven akad itt látnivaló.

Összegyűjtöttünk öt helyet Észak-Magyarországról, ahol túrázni, vagy éppen gyógyulni lehet. Vagy elmerülni a népművészetben.

Hollókő

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Sikerült eredeti állapotban megőrizni a 17–18. században kialakított falu tradicionális építészetét és hagyományait, ennek ellenére nem vált múzeummá, lakott terület. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. (5 érdekesség Hollókőről)

Fotó: Wikipedia

Zsóry-fürdő

1939-ben olajkutató talajfúrás alkalmával 800 méter mélyből tört elő a 72 fokos kéntartalmú gyógyvízforrás Zsóry Lajos országgyűlési képviselő családi birtokán. Először ásványvizet palackoztak, majd egy medence is épült a forráshoz, mostanra pedig egész gyógy- és standfürdő veszi körül. Gyógyhatását tekintve ez a víz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő. Elősegíti a reumás betegségek, a különböző kopások és ízületi gyulladások gyógyulását, hozzátesz az ortopédiai beavatkozások kezeléséhez, illetve alkalmas nőgyógyászati panaszok enyhítésére is.

Az Egri vár

Ki ne ismerné az Egri vár történetét? Ha máshonnan nem, akkor Gárdonyi Géza regényéből. 1552-ben az egyetlen végvár volt, mely visszaverte a török hadjáratban a sokszoros túlerő támadását. A csatát a három dimenziós vármoziban is feleleveníthetjük, de megtekinthetjük a vártörténeti kiállítást, a hősök termét, a kazamatákat, a képtárat és a börtönkiállítást is. Sőt, a panoptikumban az Egri Csillagok megelevenedett szereplőivel is fényképezkedhetünk. Időutazás a magyar történelemben.

Miskolctapolca – Barlangfürdő

A miskolctapolcai barlangfürdő az ország egyik legszebben kiépített fürdője, fedett és szabadtéri medencéi is vannak, fő vonzerejét a természetes barlangban lévő meleg vizes medencék jelentik. Több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetsz, kipróbálhatod a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását, sőt a csillagteremben úgy érezheted magad, mintha a szabad ég alatt fürdőznél, de éjszaka.  A fürdő előtt hatalmas park terül el csónakázótóval, játszótérrel, nyári bobpályával és kalandparkkal.

via GIPHY

Gyöngyös – Mátra

A Heves megyei kisváros remek kiindulópont egy mátrai kiránduláshoz. Ellátogathatsz Magyarország legmagasabb csúcsára, az 1014 méteres Kékesre. A tévétoronynál megnézheted a Minipalack gyűjteményt,  mely közel 8000 darabból áll.

Olvass még Észak-Magyarországról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top