Magyarország legszebb helyei: 5 csodás hely Észak-Magyarországon

Régióként Észak-Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét foglalja magába. Bőven akad itt látnivaló.

Összegyűjtöttünk öt helyet Észak-Magyarországról, ahol túrázni, vagy éppen gyógyulni lehet. Vagy elmerülni a népművészetben.

Hollókő

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Sikerült eredeti állapotban megőrizni a 17–18. században kialakított falu tradicionális építészetét és hagyományait, ennek ellenére nem vált múzeummá, lakott terület. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. (5 érdekesség Hollókőről)

Fotó: Wikipedia

Zsóry-fürdő

1939-ben olajkutató talajfúrás alkalmával 800 méter mélyből tört elő a 72 fokos kéntartalmú gyógyvízforrás Zsóry Lajos országgyűlési képviselő családi birtokán. Először ásványvizet palackoztak, majd egy medence is épült a forráshoz, mostanra pedig egész gyógy- és standfürdő veszi körül. Gyógyhatását tekintve ez a víz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő. Elősegíti a reumás betegségek, a különböző kopások és ízületi gyulladások gyógyulását, hozzátesz az ortopédiai beavatkozások kezeléséhez, illetve alkalmas nőgyógyászati panaszok enyhítésére is.

Zsóry-fürdő felülnézetből Kép:
Zsóry-fürdő felülnézetből Kép: Civertan

Az Egri vár

A Gergely-bástya és a Hippolyt-kapu az Egri Várban Fotó:  Pásztörperc

Ki ne ismerné az Egri vár történetét? Ha máshonnan nem, akkor Gárdonyi Géza regényéből. 1552-ben az egyetlen végvár volt, mely visszaverte a török hadjáratban a sokszoros túlerő támadását. A csatát a három dimenziós vármoziban is feleleveníthetjük, de megtekinthetjük a vártörténeti kiállítást, a hősök termét, a kazamatákat, a képtárat és a börtönkiállítást is. Sőt, a panoptikumban az Egri Csillagok megelevenedett szereplőivel is fényképezkedhetünk. Időutazás a magyar történelemben.

Miskolctapolca – Barlangfürdő

A miskolctapolcai barlangfürdő az ország egyik legszebben kiépített fürdője, fedett és szabadtéri medencéi is vannak, fő vonzerejét a természetes barlangban lévő meleg vizes medencék jelentik. Több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetsz, kipróbálhatod a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását, sőt a csillagteremben úgy érezheted magad, mintha a szabad ég alatt fürdőznél, de éjszaka.  A fürdő előtt hatalmas park terül el csónakázótóval, játszótérrel, nyári bobpályával és kalandparkkal.

via GIPHY

Gyöngyös – Mátra

A Heves megyei kisváros remek kiindulópont egy mátrai kiránduláshoz. Ellátogathatsz Magyarország legmagasabb csúcsára, az 1014 méteres Kékesre. A tévétoronynál megnézheted a Minipalack gyűjteményt,  mely közel 8000 darabból áll.

Az ország legmagasabb csúcsát jelölő kő a Kékesen
Az ország legmagasabb csúcsát jelölő kő a Kékesen Fotó: T.mate.t

Olvass még Észak-Magyarországról: