Magyarország kúl

5 segítség, ha a Velencei-tónál bringázol

Ősszel sokkal jobb biciklizni, mint a nyári eszelős kánikulában. Ha a Velencei-tó körre voksolsz, elhalmozunk információkkal.

A paraméterek

A Velencei-tó körül végig kijelölt, kényelmes kerékpárút van, a teljes táv 33 kilométer. Mivel nincsenek nagyobb emelkedők, nem kell hozzá különösebb edzettség, akár családdal is neki lehet vágni, 4 óra alatt kényelmesen le lehet tekerni az egészet. Az út mellett több ivókút is van, árnyékos szakaszból is akad bőven.

Utazás vonattal

Ha Budapestről indulsz Velencére, és nincs autód (vagy nincs rajta kerékpárszállító), a legegyszerűbb, ha a vonatot választod. A Déli Pályaudvarról 42 perc a menetidő, a kerékpárszállításért külön kell fizetni, de nem sokat, irányonként 235 forintot. Egy teljes árú jegy 930 forint, szintén irányonként.

Az elindulás

A legegyszerűbb, ha Velencéről indítod a kört és az az óramutató járásával ellentétes irányban haladsz. Az állomás felől indulva azonnal a Velencei-tó irányába visz majd az út, az aluljáróban kerékpárral is tudsz haladni.

Ha kisebb gyerekkel mész vagy nem szeretnéd körbebiciklizni az egész tavat, akkor indulhatsz Dinnyésről is, és az óramutató járásával ellentétesen haladva eltekerhetsz Velencéig (ez nagyjából 12 kilométer), ahol fel tudsz szállni a vonatra.

Kis kitérő

Érdemes tenni egy kisebb kitérőt a Szúnyog-sziget, a Pákozdi Arborétum és a Katonai Emlékpark felé, ami mindössze 4 km oda-vissza A kerékpárúton egyenesen haladva először a Katonai Emlékparkhoz érkezel, ahonnan gyalogosan tudod bejárni a területet. A továbbhaladást felfestés mutatja a Szúnyog-sziget felé, ahol a pákozdi hajóállomás és egy csárda is megtalálható.

Nagyobb kitérők

Ha jobban fel szeretnéd fedezni a környéket, nagyobb kitérők közül is választhatsz:

  • Bence-hegy: 7 km oda-vissza. Jobbra fordulva a dombok felé, néhány száz métert felfelé tekerve található egy kerékpárüzlet és szerviz. Az üzlet felett halad el a főút, ahol jobbra kell fordulni Budapest irányába, majd nem sokkal utána a temető mellett balra áthaladva az autópálya fölött. Ezt követően a Panoráma útra fordulj, ami meredeken felvisz a Bence-hegyre. Már útközben is nagyszerű kilátás nyílik a Velencei-tóra, de fentről még szebb.
  • Pákozdi ingókövek: 8 km oda-vissza. Jelzett mountain bike útvonalon érheted el el az ingóköveket, de vigyázz, mert a kitérő meredek úton halad és csak az első szakasza aszfaltozott.
  • Seregélyes: 21 km oda-vissza. Egy hosszabb kitérőt téve, Dinnyésen áthaladva sík úton közelítheted meg a hangulatos Seregélyest.
  • Gárdonyi Géza sétány: 7 km oda-vissza. Gárdony központjában jobbra fordulva, a vasutat keresztezve érheted el a Gárdonyi Géza sétányt, ahol kerékpárúton tekintheted meg a legfontosabb nevezetességeket és tekerhetsz el a termálfürdőig.
  • Pusztaszabolcs: 24 km oda-vissza. Aki Velencére visszaérve még érez magában elég erőt, az tehet egy hosszabb kitérőt Pusztaszabolcs irányába. Nyílegyenes úton.

33 kilométernyi biciklizéssel, közepes tempóban nagyjából 1800 kalóriát égethetsz el a Velencei-tó körül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top