nlc.hu
Magyarország kúl

Faludy György életéről

11 éve hunyt el Faludy György

Ma 11 éve, 2006. szeptember 1-én hunyt el Faludy György.

Faludy György Budapesten született 1910. szeptember 22-én, zsidó polgári családban. 1928-ban érettségizett a fasori Evangélikus Főgimnáziumban, ezután a bécsi , a berlini , a párizsi  és a grazi egyetemen tanult.  1937-ben jelentette meg a Villon-átköltéseket, ami meghatározta pályáját.

1938-ban  politikai okokból elhagyta Magyarországot. Először Párizsba ment, de a német megszállás miatt onnan is távozni kényszerült. Algérián keresztül jutott el az Egyesült Államokba. 

1946-ban tért haza, a Népszavánál helyezkedett el. 1947-ben megjelent az Őszi harmat után című verseskötete, a Villon balladák pedig már a 14. kiadásnál tartott.  A kommunista hatalom mégis kezdettől fogva ellenségesen viszonyult hozzá, további művei nem jelenhettek meg. 1949-ben hamis vádakkal elítélték, és három évre a recski büntetőtáborba zárták. A Recsken írt versei először Münchenben jelentek meg 1983-ban, Börtönversek 1949-1952 címen. Szabadulása után fordításokból élt.

1956-ban Faludy György újra Nyugatra menekült, s Londonban telepedett le. Ott 1957-től az Irodalmi Újságot szerkesztette. Londoni tartózkodása alatt 1960-61-ben angolul írta a Pokolbéli víg napjaim című önéletrajzi visszaemlékezéseit. A könyv 1987-ben jelent meg először Magyarországon.

1963 és 1967 között Firenzében és Máltán élt. 1967-ben költözött át Torontóba. Kanadában és az Egyesült Államokban különböző egyetemeken tartott előadást, miközben a Ötágú síp és a Magyarok Világlapja című lapok munkatársaként dolgozott. 1980-ban New Yorkban jelentek meg összegyűjtött versei. Közben Magyarországon betiltott költő volt, a könyvtárakban még a katalógusból is kiszedték azokat a cédulákat, amelyeken a neve szerepelt.

1987-ben hazatért, Budapesten telepedett le. A rendszerváltás után korábban szamizdatban terjedő műveit is ki lehetett adni. Új verskötetei és fordításai is megjelentek. Faludy 1994-ben a Kossuth-díjat is megkapta. 1998-ban alapító tagja volt a Digitális Irodalmi Akadémiának – írja Faludy György Wikipedia oldala.

Magánélete

Első feleségétől elvált. 1953-ban feleségül vette Szegő Zsuzsanna újságírót. A házasságból egy gyerek született: András. 2002 júliusában vette feleségül Kovács Fannyt, aki 65 évvel volt fiatalabb nála. Folytatásos interjúkötetet is készítettek együtt, de a költő Pokolbeli víg napjaim és a Pokolbeli napjaim után folytatását, a Pokol tornácának bemutatóját már nem érhette meg. 2006. szeptember 1-én, otthonában halt meg.

Fotók: MTI

Fotók: MTI

Idézetek Faludy Györgytől

  • A lét egyszerre iszony és csoda.
    Nincs rendező? Vagy van? Hol? Kicsoda?
  • Az emberiség égető problémáinak megoldása mindig elmarad, mert kiderül, hogy a problémák hol nem égetőek, hol nem megoldhatóak, hol nem problémák.
  • Lehetséges, hogy Istennek az emberiség iránti érdeklődése és szeretete merő illúzió, csakúgy, mint a feltámadás ígérete. De ez az illúzió százmilliókat vigasztalt életükön át és a halálos ágyon.
  • A hindu gondolkodás baja: hogy a tényeket nem veszi figyelembe. A modern európai gondolkodás baja: hogy csak a tényeket veszi figyelembe.
  • Minden esztétika légvár; de tudományos vagy politikai alapon még a légvárig sem jutunk el.
     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top