Magyarország kúl

Playstation vagy Xbox? Ugyanmár! Kvarcjáték!

Újabb szoft-kádári relikviák: így tört be a gamer kultúra Magyarországra.

Apai örökségem egyetlen ingósága egy kvarcjáték. Vagy inkább “A” kvarcjáték. Lefújtam hát a port a Nintendo őskori Game and Watch sorozatának darabjáról és az aljas módon, anno csupán csak kölcsönkért többi szépségről, melyek a polcon sorakozva várják reneszánszukat.

1982: megszületik a Goal Keeper játék. Meg ennek az írásnak a szerzője. Az akkor még fiatal apuka valahogy beszerzi a szuper újdonságnak számító kvarcjátékot. Miután az utód már nem csak lenyelni tudja, megörökli a zsebtükörnél csak valamivel nagyobb szórakoztató egységet. Mehet az idegtépő pittyegés és a jobbra-balra vetődés a kapussal, aki hősiesen állja az egyre gyorsuló, kapura tartó lövések árját. A gombelemek és a készülék izzanak, a motorikus képesség csúcsra jár.

De hogy került egy kapus a mini képernyőre?

1979-ben egy utazása során a Nintendo egy alkalmazottja, Gunpei Yokoi felfigyelt egy különös jelenségre. Egy, a közelében üldögélő, unatkozó üzletember jobb híján LCD kijelzős számológépét nyomkodta, hogy elüsse az időt. A játék fejlesztőnek ekkor villant be az ötlet, hogy cégével létrehozzon egy hasonló technológián alapuló, de eggyel összetettebb unaloműző megoldást. Egy év sem kellett és beindult az üzlet.  A Game and Watch sorozat 1980-tól 1991-ig pörgött a piacon, előkészítve szépen a terepet a Game Boy-nak.

Fotó: Neményi Márton

Hogy Magyarországra hogyan jutott be ilyen hamar a játék, az rejtély. Mindenesetre a jó szimatú elvtársak behozták a már csak névleg fityegő vasfüggöny mögé a terméket. Így a felnövekvő szoft-kádári generáció szinte azonnal kiélvezhette az itthon “kvarcjáték” névre keresztelt játék előnyeit és belekóstolhatott a digitális forradalomba.

Az összesen 60 termékből álló sorozat (59 + 1, melyhez csak a Nintendo  F-1 Grand Prix verseny nyereményeként juthatott hozzá néhány kiváltságos) fejlődése sem maradhatott el, a szimpla, egy kijelzős verzió után jött a kinyitható, két “képernyőn” játszódó őrület. Olyan nagyszerű témákat feldolgozva, mint egy olaj szivárgás okozta pánik…

A háztartásban egyébként a focis és tűzvédelmi tematikájú verzió mellett még Snoopy és Woodstock tenisz csatája van meg. Bevallom, az utóbbi két kvarcjáték nem teljesen legálisan maradt nálam. De hát mit tegyünk, ha valakit már hidegen hagy a két, esetleg három gombbal irányított kütyü? Az elsikkasztás terhét vállalom, mentségemre semmi más nem szolgál, csak hogy időről-időre még mindig játszom a készülékekkel. Életben tartva ezzel a Game and Watch szellemiségét! Bármi is legyen az. Az esküdtszék ítélethozatalra visszavonulhat.

Futottak még:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top