Magyarország kúl

Közelről nagyon para a hagyományos magyar konyhaművészet

Jó ideje sikeresen fut a háziasszonyok ételfotóit gyűjtő, szöveg nélkül is gúnyos Hagyományos konyha closeup blog. Tényleg vicces vagy ciki?

Nem új cucc, de muszáj megmutatnunk: nagy sikerrel fut egy oldal a Tumblr mikroblogszolgáltatón, amely a főzős Facebook-csoportokból közöl képeket mindenféle kommentár vagy egyéb körítés nélkül. Ez a hagyomanyoskonyhacloseup.tumblr.com.

A koncepció egyszerű: azokra a képekre vadászik, amelyeket a magyar (főleg) háziasszonyok készítenek, miután elkészült az aznapi ebéd/vacsora. Az otthon sütő-főző-ténykedő magyar háziasszonyok körében ugyanis a jelek szerint ugyanúgy megvan az ingerencia az ételek fotózására és posztolására, mint az instagramozó, menő pesti helyeken bruncholó fiataloknak, még ha a végeredmény nem is az Instagramra kerül, hanem például a VALI hagyományos konyhája nevű sajnos zárt, ám majdnem 50 ezer tagot számláló (!) Facebook-csoportba.

Például erre gondolunk:

Vagy erre:

Illetve:

Sőt:

Nagyon jól mennek még a jótanácsokkal ellátott posztok:

A Hagyományos konyha closeup szerkesztői jellemzően a nagyon közelről, rossz minőségben meglőtt bizarr, furcsán sikerült, ám elvileg a “hagyományos magyar ízek” kedvelőinek (illetve azoknak, akik a mai napig a grízes tésztát és a jó kis menzás kosztot sírják vissza) ismerős ételeket ábrázoló fotókat közlik. Az eredmény egyszerre vicces, hátborzongató és szomorú.

A blognak két olvasata van. Na jó, több is, de kettőt mutatunk. Vagy hűen és stílusosan illusztrálja, hogy gasztroforradalom ide vagy oda, evés-ivás ügyében szomorú állapotban van ez az ország, töltött paprikástul, Vegetástul, Benke Laci bácsistul. Vagy csupán arról van szó, hogy egy (vagy pár) cinikus arc szórakozik azzal, hogy a nála szerényebb társadalmi/anyagi státuszú emberek gasztronómiai szokásain gúnyolódik. Persze az is lehet, hogy a kettő egyszerre igaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top