Magyarország kúl

Csillaghullás – Hasznos információk csillaglesőknek

Ha szeretnéd nézni a csillaghullást, ezeket nem árt tudnod.

Az időpont

A Perseidák meteorraj az egyik leglátványosabb és legismertebb hullócsillagraj: sok apró porszemcséből állnak, amik a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el, vagyis hullócsillagként végzik. Idén augusztus 12 kerülnek a legközelebb a bolygónkhoz. Tehát a hónap ezen szakaszára érdemes időzítened a csillaglesést. Az éjféltől hajnalig terjedő időszakban láthatóak a legjobban a hullócsillagok.

Íme egy, 2013-mas összeállítás kedvcsinálónak:

Az ideális helyszín

Persze az sem mindegy, hogy hol kémleled az eget. A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, a csillaghullás szabad szemmel is látható, de ehhez olyan helyszínt kell választani, ahol nincs nagy szmog és fényszennyezettség. A nagy nyílt területek és a parkok a legalkalmasabbak és természetesen kerülni kell a közvilágítást. Budapesten ideális helyszín lehet például az Anna-rét a Normafánál, a margitszigeti nagyrét vagy a Jubileumi park környéke a Gellért-hegyen. Ha pedig még tisztábban akarod látni a hullócsillagokat érdemes elhagynod a várost, 30-40 km-re a központtól nagyságrendekkel több meteort láthatsz.

Szervezett programok

A tavalyi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Hullócsillagok Éjszakáját, ami egy nagy közösségi élménnyé varázsolja a csillaglesést. “Élőzenét, lírai dalokat fogunk hallgatni, egy teljesen sötét, csak pár gyertyával megvilágított szabadtéri színpadon, a Csillebérci Szabadtéri Színházban, miközben megfigyeljük a hullócsillagokat és chillezünk, élvezzük a természet nyugalmát” – ígérik a szervezők az augusztus 12-ei esemény leírásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top