Magyarország kúl

Sziget fesztivál 2017: a nagyszínpadon írja magát a poptörténelem

Pénteken kiemelkedően fontos naphoz érkezik az idei Sziget fesztivál. Ekkor lép fel ugyanis Nick Cave egykori szerelme, a kortárs artpop nagyasszonyaként emlegetett PJ Harvey, korunk egyik legfontosabb dalszerzője. Nagyszínpados koncertjét melegen ajánljuk, de előtte felvezetésként illetve utána levezetésként más jónak ígérkező koncertet is merünk még javasolni a Sziget 3. napjára.

Valóban poptörténelmi jelentőségű esemény fog zajlani a Sziget fesztivál nagyszínpadán pénteken, legalábbis a hazai poptörténeti mozzanatok vonatkozásában biztosan. Este fél nyolckor fog fellépni PJ Harvey, aki Pink mellett a másik nagy húzóneve az idei fesztiválnak. Nem véletlenül, hiszen PJ Harvey az elmúlt negyedszázad egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb brit zeneszerzője és előadója, és még soha, de soha nem hallhatta őt a közönség Magyarországon. A Sziget arról híres, hogy nagyrészt unásig bejáratott fellépőket hoz a Hajógyárira, és kis százalékban merészkedik járatlan útra, főleg, ha a nagyszínpadról van szó. Ám, hiába nincs még tapasztalat arról, hogy PJ Harvey mennyire jön be a magyar közönségnek, a siker ez esetben 100 százalékosan garantált.

A 47 éves zenész/énekesnő/költő – Nick Cave volt szerelmeként és az artpop kortárs nagyasszonyaként egyaránt szeretnek rá hivatkozni – nem mindennapi életművet tett le eddig az asztalra. Folyamatosan képes megújulni a pop általa kellően tágra feszegetett határain belül, a szakmában pedig riktán látott hatalmas kreatív erők hajtják, amelyeknek köszönhetően gyakorlatilag 25 éve állandóan csúcsformában van. Jelenleg kilenc megjelentetett, egytől egyig izgalmas szólólemeznél tart, két albumot pedig John Parish-sel közösen készített. Legfontosabb albumának valószínűleg többen a 2011-es Let England Shake-et tartanák, amely az év legjobb brit lemezeként Mercury-díjat is kapott. Legutóbbi LP-je tavaly jelent meg The Hope Six Demolition Project címmel, amelyhez Afganisztánban, Koszovóban és az Egyesült Államokban gyűjtött anyagot és ihletet, és az utazások hatására fontos közéleti témákat emelt a dalaiba.

Van Pj Harvey előtt és után is élet

Ezzel abba is hagynánk az áradozást PJ Harvey-ról, mert a Sziget fesztivál fontosabb színpadain előtte és utána is lesz még néhány remek előadó, akikre érdemes elnézni. Ugyancsak első alkalommal érkezik hazánkba az aktuális hiphopfelhozatal legizgalmasabb figurája, Danny Brown is, ő az OTP Bank Színpadon lép fel 20:15-kor.

A detroiti rapper műsorát a Punnany Massif vezeti át Dj Shadow show-jába ugyanitt: az instrumentális hiphop atyja nem először jár Magyarországon, de még nem csinált rossz bulit, úgyhogy kár lenne őt kihagyni.

A gitáros mezőnyt augusztus 11-én a nagyszínpadon késő délután többek között a Mando Diao képviseli majd, a svéd indiezenekarnak idén jelent meg az új albuma, de tuti, hogy a lassan tíz éves gigaslágerüket (Dance With Somebody) is eljátszák majd a ráadásban.

Végezetül ugyanebben a kategóriában a Sziget fesztivál sokadjára látott vendége, a Kasabian is pénteken koncertezik majd, a hatodik nagylemezével idén tavasszal előrukkolt brit zenekar este fél tízkor foglalja el a nagyszínpados helyét.

Mielőtt elindulnál fesztiválozni, teszteld kvízünkkel, hogy mennyit tudsz a most 25. születésnapját ünneplő Sziget fesztiválról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top