Magyarország kúl

VR-szemüvegekkel lehet kiállítást nézni a Sziget fesztiválon

Virtuális valóság segítségével hozzák el fiatal autista alkotók műveit a Sziget Fesztiválra. A VR-szemüvegekkel a fesztiválozók az Autizmus mint metafora című tárlatot járhatják be.

A VR-szemüveggel egész kiállításokat járhatnak be a fesztiválozók anélkül, hogy elhagynák a Sziget Fesztivál Múzeumnegyedét. A szemüvegek előnye, hogy a virtuális térben sétálva nem kell a többi látogatóra figyelni, és egészen közelről is szemügyre lehet venni az alkotásokat. A technológia teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben.

Kint hagyni a valóságot

Az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube együttműködése keretében, az Autizmus mint metafora című tárlat az egyike ezeknek a digitalizált kiállításoknak. A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállítása 8 autista alkotó grafikáit mutatja be, és olyan kortárs művekből válogat, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben.

Varga Máté autista alkotó munkája.

„Igazán különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. Olyan élmény, mintha zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora, és az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője.

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az alapítvány művészetterápiás foglalkozásai terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top