Magyarország kúl

Magyar fagyi is nyert az ízek Oscarján

A magyar fagylaltok taroltak a világ élelmiszeripari oscarjának számító Great Taste Awards-on. A zsűri összesen 4 csillaggal jutalmazta a budapesti Bonbonier Csokoládé Manufaktúra három fagyiját is. A Király utcában lehet kóstolni az ízeikből.

Magyar fagyi még soha nem nyert semmit a világ legkiemelkedőbb ízversenyén, ám ezúttal több csillagot is kiosztott a Great Taste Awards a magyar cukrászda fagylaltkölteményeinek. Ezek közül a legfinomabbnak a vilmoskörte vaníliával sorbet fagyit választották, két csillaggal is jutalmazta a zsűri a kompozíciót. Indoklásuk szerint ez „egy kedves szorbé fagyi, ahol a körte csodás illata selymes textúrával párosul, és amelyben a citrom és a vanília ízek különleges mellékzöngét biztosítanak. Friss, különleges kompozíció, amelyben nem túl tolakodó a körte ízvilága.”

A kétcsillagos fagylalton kívül a budapesti Király utcában működő Bonbonier praliné és vanília fagyijai is nyertek egy-egy csillagot. A halványkávé színben játszó, könnyed, krémes, pirított mogyoróval készült praliné fagyi krémes textúráját és finom ízvilágát emelték ki, míg a vanília fagylaltnál a zsűri ugyancsak a krémes állagot és frissítő mivoltát értékelte. Utóbbi győzelme különösen annak fényében nagy dolog, hogy a világ legkedveltebb fagyiíze a vanília, amelyet szinte minden országban, mindenhol készítenek.

A Bonbonier Csokoládé Manukfaktúra chocolatierje, Erdélyi Nóra elmondta: „Nagyon örülünk ezeknek a díjaknak, hiszen a fagylalt egy teljesen új terület a cég életében. A bonbonokkal és csokoládékkal már több évben több díjat is nyertünk, de idén először neveztünk fagylaltokkal.”

A Great Taste Awards az angol Fine Food Céh által szervezett verseny, amelyet egyszerűen csak az élelmiszeripar oscarjaként emlegetnek világszerte. 2017-ben több, mint 12,300 darab terméket neveztek számtalan kategóriában – a tejtermékektől kezdve a hús és borféleségeken keresztül a csokoládékig és a hűtött finomságokig –, ezekből kategóriánként csak néhány finomságot jutalmaztak csillagokkal. Az 500 fős zsűri 62 napon keresztül kóstolta az egyes kategóriák nevezett termékeit, míg kialakult a csillagosok köre. A szervezők szerint a Grate Taste csillagjai és logója tulajdonképpen egy jelzés a fogyasztók felé mindenhol a világon, hogy kiemelkedő minőségű és ízvilágú terméket vásárol. Bár több magyar cég is rendszeresen jól szerepel a Great Taste megmérettetésén, a fagylalt kategóriában ezidág még senkinek nem sikerült nyernie a hazai termékek közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top