Magyarország kúl

Megnyílt a 192. balatonfüredi Anna-bál

A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott herendi porcelán díszserleget kap.

Szombat este megnyílt Balatonfüreden a 192. Anna-bál, a rendezvénynek – amelynek az ételkínálatát a hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi – az Anna Grand Hotel ad otthont – számolt be az MTI.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ebben az évben is a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb 15 lányt az est folyamán, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit. Ők vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban. Az eseményen a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai állami ménesbirtok, valamint idén először a Nemzeti Lovas Díszegység is részt vesz.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott herendi porcelán díszserleget kap – ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvőjére. Az első udvarhölgy Rotschild-mintára épülő, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kap.

Egy kis történelem

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top