Magyarország kúl

A vadonban már kipusztult állatok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

A természetben már kipusztult patások az Európai Fajmegőrzési Program keretében élnek Nyíregyházán, és az országban csak itt láthatók.

Igazi különlegességgel, vietnami szikaszarvasokkal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye. Az egy bikából és három tehénből álló csapat, az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára, lengyel és cseh állatkertekből. A tehenek már egy ideje az állatparkban éltek, és mostanra összeszoktak az Ostravai Állatkertből érkezett fiatal bikával.

A vietnami szikaszarvasok a természetben az 1960-as években – az orvvadászok és természetes élőhelyük pusztulása miatt – kipusztultak. Napjainkban csak védett természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő.

Jelenleg a világon 360 egyedet tartanak zárt tartási körülmények között.

A ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek is találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak. A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal, mely igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik, s a foltok színe is megfakul.

Az állatpark nagy hangsúlyt fektet a fajmegőrzésre, ezért az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének (EAZA) tagjaként egyre több fajmegőrzési programban vesz részt. Az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) 1989 óta koordinálja az alfaj szaporítását, és ehhez a tenyészprogramhoz idén a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top