Magyarország kúl

Az 1945 újabb nemzetközi díjat kapott

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el a holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat a 31. Jeruzsálemi Filmfesztiválon. A film főszereplője Rudolf Péter.

Az 1945-nek ez a második díja, a kritikusok zsűrije a 23. Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválon már a legjobb rendezés díját adta Török Ferencnek.

A film 1945 augusztusának egy napját mutatja be egy magyar vidéki kisvárosban, ahová váratlanul két holokauszttúlélő érkezik, felbolygatva az ott élők lelkiismeretét, eszükbe juttatva az elhurcolt zsidók eltulajdonított vagyonának kérdését.

Az elismerést csütörtök este a jeruzsálemi Cinemateque-ban személyesen vette át a rendező. “Más volt a jeruzsálemi fogadtatás, mert a filmben szereplő, a táborból visszatérő túlélők azok is lehetnének, akik ezt az államot alapították, adtunk egy azonosulási pontot – mondta Török Ferenc az MTI-nek a szerdai vetítés után.  –Mindenkit érdekelt ez Izraelben, nagyon szeretik, mert úgy érzik, a film új szempontot mutat be. Mindenki azt kérdezi, miért nem húsz éve készült el ez a film, miért csak most? Ez egy univerzális faluról szól, amelyben magyarul beszélnek éppen, magyarul játszódik, de ez egy olyan dráma, mely bárhol játszódhatna Európában a második világháború után. Egy nagyon konkrét időpontról próbál hitelesen beszélni.”

Az idei tíznapos jeruzsálemi filmfesztiválnak más magyar szereplője is volt, Fliegauf Bence filmrendező az izraeli filmek versenyében volt zsűritag.

(Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top