Magyarország kúl

Bravúros műtét a debreceni klinikán

Olyan eljárást alkalmaztak a tüdő gyógyítására, amelyet eddig csak a szívnél használtak Magyarországon.

Először végeztek ballonos katéteret műtétet a tüdő kisereiben a debreceni Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán – számolt be az RTL Klub.

Az eljárás nem ismeretlen, szívműtéteknél eddig is használták a érszűkület kezelésére, az erek tágítására. Ám a tüdőben jóval kisebbek az erek, ezért a beavatkozás is nehezebb. A műtét lényege, hogy egy katétert vezetnek a tüdőbe, majd egy apró ballont felfújva megszüntetik az elzáródást.

Közben a beteg végig ébren van, ugyanis a beavatkozást úgy végzik, hogy a páciensnek többször vissza kell tartani a lélegzetét, bódult állapotban vagy elaltatva pedig erre nem lenne képes.

A klinikán szombaton két beteget meg is operáltak az új eljárással, ők kedden haza is mehettek. A beavatkozást most egy tapasztalt orvos segítségével végezték, de a klinika arra számít, hogy másfél év múlva magyarországi orvosok is önállóan alkalmazhatják a technikát.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top