Magyarország kúl

Római kori építmény lehet a Duna alatt

A Dunaújváros melletti Szalki-szigetnél a Duna alatt nagy kiterjedésű építmény romjai találhatók. A régészek még kutatják, hogy mi lehetett annak idején az építmény funkciója, és az is kérdéses, hogy a folyó által rejtegetett értékes régészeti lelet melyik korból származhat. A szakemberek az Árpád korra vagy az ókori római birodalomra tippelnek.

Víz alatti ásatás folyik a Duna medrében Dunaújváros közelében. Az ásatást Tóth János Attila, a ráckevei múzeum igazgatója és egyben búvárrégész vezeti, a kíváncsi szemektől rejtve található leleteket az ő vezényletével próbálják a vízfelszín alatt kutatni. Nem az a cél ugyanis, hogy a Szalki-szigetnél, a mélyben meghúzódó építményszerkezetet kőről-kőre szárazra hozzák, hanem búvárfelszerelés segítségével a mélyben tisztítják meg azt a sódertől és egyéb üledékektől.

A régész a duol.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az ásatáson feltárás alatt lévő lelet egy köves platform, amelybe egy gerenda is ékelve van. A platform alatt még egy szint van, amelyet szintén gerendák tartanak. Tóth János Attila szerint ez azt bizonyítja, hogy egy nagy műgonddal megépített szerkezettel van dolguk a régészeknek.

Duna alatt egy régi építmény gerendája. Forrás: http://buvarregesz.blog.hu

A szakemberek próbálnak rájönni, hogy mikori lehet az építmény, de egyelőre csak annyiban biztosak, hogy az újkort, a 19. századot kizárhatják a lehetőségek közül, mert nem valószínű, hogy egy modernebb vízszabályozási rendszernek lenne a része az építmény. „Vagy az Árpád korban készült, az itt maradt római köveket felhasználva, vagy pedig egy ókori rómaiak által épített és használt rendszerre bukkantunk. A kövek közül sorra kerülnek elő a római kori tegula-töredékek (tetőcserép). A római kori felvetés, tehát egyre erősebb, de erről még nem mondhatunk biztosat. Folytatjuk a munkát” – tette hozzá a búvárrégész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top