Magyarország kúl

Nyolc tonna hulladékot halásztak ki a Tiszából

Mintegy nyolc tonna műanyag palackot és egyéb hulladékot gyűjtöttek az V. PET Kupa részvevői a Tisza Dombrád és Tiszalök közötti szakaszán.

Az V. PET Kupán összegyűjtött csaknem nyolc tonna szemét több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék. A kezdeményezéshez csatlakozó bodrogi csapat 4 nap alatt 679 kilogrammal járult hozzá a sikerhez – közölték az MTI-vel a szervezők.

Az idei jó teljesítmény az előzetes hulladék-monitoringoknak, a rekordszámú hajónak és önkéntesnek, valamint a PETényi Szemétszedő Szeméthajó közreműködésének köszönhető.

„A verseny messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket a bodrogi takarítókülönítmény, a Zöld Kör és a kárpátaljai Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület csatlakozásával – mondta Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője. – Azt is hatalmas sikerként könyveltük el, hogy a szelektált hulladék jelentős része újrahasznosul. Jövőre még több párhuzamos környezettisztító akciót szeretnénk szervezni és segítenénk a szennyezés forrásánál.”

A PET Kupa csapata a versennyel a Romániából, Ukrajnából és hazánkból a Tiszába kerülő szennyezettségére kívánja felhívni a figyelmet. A távlati cél egy nemzetközi együttműködés az ismétlődő palackáradat megállítására és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top