Magyarország kúl

Dürer metszetek érkeztek Budapestre

A nagyközönség előtt kevésbé ismert művek Thomas Emmerling (Németország) magángyűjteményéből érkeztek Budapestre, és a Bibliamúzeumban tekinthetőek meg szeptemberig.

A Bibliamúzeum Dürer – Fénybe metszett vonalak című időszaki kiállítása Nürnbergben élt Albrecht Dürer metszeteiből mutat be válogatást.

Érdekes tárgyak, amelyek rézmetszéshez, nyomtatáshoz kellenek / Fotó: Bibliamúzeum

A magyarországi Ajtósról elszármazó édesapja 1467-ben kötött házasságot Barbara Holperrel Nürnbergben, és az ifj. Albrecht harmadik gyerekként látta meg a napvilágot 1471. május 21-én.
Dürer a szabad császári város, Nürnberg, Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa levegőjét lélegezte be, amelyet a humanizmus, filozófia, tudományok és képzőművészetek szelleme hatott át. Már ifjú éveiben –aranyműves apja által támogatottan – kidolgozta saját rézmetsző technikáját. Munkássága forradalmi volt a művészetben és a nyomtatás történetében is.

A kiállítás metszetei /Fotó: Bibliamúzeum

A kiállítótérben elhelyezett képek túlnyomó része bibliai ihletésű műalkotás, láthatjuk Ádámot és Évát, megelevenednek a Krisztus életéhez kapcsolódó történetek, de felbukkannak világi témák is.

Dürer metszete – Fotó: Bibliamúzeum

A Szépművészeti Múzeum támogatásának köszönhetően korabeli olajfestményekkel és ifj. Hans Holbein Haláltánc sorozatának bronzplakettjeivel egészült ki a kiállítás, amely szeptember 20-ig, hétfőtől péntekig 10 óra és 19 óra között, szombaton 17 óráig tekinthető meg a Bibliamúzeum kiállítótermében.

Menjünk múzeumba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top