Magyarország kúl

Leplezetlenül marad a Golgota Debrecenben

Állandó jelleggel lesz látható Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című darabja a debreceni Déri Múzeumban. A tulajdonos Pákh Imrének egyelőre nincs szándékában visszateteni a festményre a leplet.

„A Kúria döntésének tudatában levetettem a leplet és egyelőre nincs is szándékomban visszatenni – mondta el a Magyar Időknek Pákh Imre, a Golgota című festmény tulajonosa.

Az Egyesült Államokban élő műgyűjtő ugyanakkor leszögezte: ez nem azt jelenti, hogy a Munkácsy Mihály híres trilógiájának egyetlen magántulajdonban lévő képéért akár egy hónap múlva nem fog-e valaki jelentkezni. „A Golgota egy különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent és ki van állítva például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal tesznek egy ajánlatot, amint meglátják a saját szemükkel” – jegyezte meg.

Pákh Imre hozzátette, hogy a kép állami tulajdonba vételén korábban munkálkodó Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával jelenleg nincs semmilyen kapcsolata, de ettől még nincs kizárva, hogy a magyar állam más szervével tárgyaljon a festmény jövőbeni sorsáról.

A Golgota kálváriája

A Golgota című festményről júniusban vették le a leplet, azelőtt majdnem két évig takarásban volt a műkincs. Pákh Imre 2015 augusztusának végén takartatta le a festményt, mert jogsértőnek tartotta, hogy a Miniszterelnökség kezdeményezésére levédették a képet, így azt nem lehet kivinni az ország területéről, a Déri Múzeumból is csak állami engedéllyel lehet elszállítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top